Oko sveta

Pet evropskih država u koje je nemoguće putovati avionom i zašto su posebne

Komentari

Autor: Euronews

18/04/2022

-

07:08

Pet evropskih država u koje je nemoguće putovati avionom i zašto su posebne
Pet evropskih država u koje je nemoguće putovati avionom i zašto su posebne - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Brojne destinacije su problematične za pristup, do kojih turisti mogu samo da dođu vazdušnim putem. Ipak, malo ko bi ikada pomislio da u Evropi postoji čak pet zemalja do kojih može da se stigne isključivo kopnenim putevima.

Iako zvuči neobično, na starom kontinentu zaista postoji pet država bez i jednog aerdrodroma.

Izdvojili smo detalje o tome kako turisti mogu da ih posete.

5. Vatikan

Vatikan, najmanja državana na svetu locirana je u samom centru Rima. Prostire se na samo 44 hektara, stoga teško bi u ovu zemlju mogao da stane aerodrom.  Ali od Romskog Terminija, najveće železničke stanice u Rimu, možete doći do mikrodržave za samo 35 minuta.

Unsplash

 

Turisti se najčešće u Vatikan kako bi obišli baziliku Svetog Petra, verski centar katolicizma i jednu od najposećenijih atrakcija na svetu.

4. Monako

Neposredno uz obalu Nice na jugu Francuske, nalazi se Kneževina Monako, suvereni grad-država i druga najmanja zemlja na svetu. Iako je državica čuvena po bogatim stanovnicima, skupim sportskim automobilima i glamuroznim kockarnicama, na Monte Karlu se nikada nije podigao aerodrom.

 

Unsplash

 

Iako mnogi stanovnici – uključujući veliki broj vozača Formule 1 – možda stižu privatnim avionima, oni moraju da slete na aerodrom u Nici, koji se nalazi samo 30 km niz obalu.

Iz Nice ili Kana vozi voz, kao i brod do Monaka.

3. Andora

Ušuškana između Francuske i Španije u planinama Pirineja, Andora je mala država bez izlaza na more koja se proslavlja po svojim skijalištima. Od planinskih jezera do konjskih staza, čak se može pohvaliti i najdužom alpskom stazom za sankanje na svetu.

Unsplash

 

Iako zemlja "tek" šesta najmanja u Evropi nema svoj aerodrom. Iz Pariza se može stići do Andore za nešto više od osam sati vozom. Iz Barselone postoji direktan autobus koji stiže do planinske državice za tri sata.

2. Lihtenštajn

Četvrta najmanja država u Evropi je Lihtenštajn, nemačkog govornog područja, nalazi se između Austrije i Švajcarske u Alpima. Mala država je jedna od najmanje posećenih zemalja u Evropi, što je čini savršenim mestom za miran odmor među planinama.

Unsplash

 

Pošto nemate sopstveni aerodrom, najlakše je doći do nje vozom. Iz Berlina može da se stigne za nešto više od deset sati, dok je iz Beča potrebno sedam sati.

Dok ste u poseti, obavezno uživajte u 'ribelu', nacionalnom jelu Lihtenštajna, koje se pravi od kukuruznog brašna ili griza.

1. San Marino

Smešten na severoistoku Italije, San Marino je peta najmanja država na svetu i jedna od najstarijih svetskih republika. Smeštena na padini planine Titano, zemlja je dugačka samo 13 km na najdužoj tački, a istorijski centar je proglašen Uneskovom svetskom baštinom.

Unsplash

 

Pošto nema aerodroma, posetioci mogu da putuju vozom iz Rima, što će trajati nešto više od pet sati, ili uskočiti na brod iz Pule u Hrvatskoj i putovati vozom/autobusom da stignu do San Marina za nešto više od osam sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja