Novosti

Skaču cene letovanja: Autobus do Grčke 70€, a jedna od omiljenih destinacija srpskih turista bi mogla i da podigne cene

Komentari

Autor: Tara Tomović

19/03/2022

-

10:00

Skaču cene letovanja: Autobus do Grčke 70€, a jedna od omiljenih destinacija srpskih turista bi mogla i da podigne cene
Skaču cene letovanja: Autobus do Grčke 70€, a jedna od omiljenih destinacija srpskih turista bi mogla i da podigne cene - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Neizvesnost koja je nastala u čitavom svetu nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali i sankcije koje je Zapad zbog toga uveo, uticala je na gotovo sve sfere života, pa tako i na putovanja. Prvi efekti osetili su se i u Srbiji, gde je nakon krize praktično utihnulo intereovanje za letnje aranžmane, a izvesna posledica svega su i poskupljenja, od kojih su neka potpuno izvesna, a druga očekivana.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da je do 24. februara vladalo dobro interesovanje za letnje aranžmane, štaviše mnogo bolje nego prošle godine u ovo vreme, ali da se sve promenilo s početkom rata u Ukrajini.

"Odjednom je prestalo interesovanje i već tri nedelje niko ne ulazi u agencije. Još je situacija prilično nepredvidiva", kaže on u razgovoru za Euronews Srbija.

Premda destinacije koje srpski turisti biraju zaista nemaju previše dodirnih tačaka sa krizom u Ukrajini, konflikt i te kako ima dodirnih tačaka sa ekonomijom na globalnom nivou, pa samim tim i novcem koji ćemo ove godine izdvajati za letovanje.

"Gorivo je toliko poskupelo da oni koji su već uplatili letovanje treba da računaju na doplatu kada je avionski prevoz u pitanju - ne u velikoj meri, ali negde između 10 i 25 evra po karti. Vrlo je moguće da će povećanje cena nafte uticati i na druge usluge, ali za sada nemamo takve informacije", kaže Seničić.

Pixabay

 

On je istakao da od povećanja cena neće biti izuzet ni autobuski prevoz za koji se očekuje poskupljenje karte od 10 do 15 odsto.

"Na primer, ako je prosečna karta do Grčke bila 60 evra, sada će biti oko 10 do 15 evra više. Dakle, za očekivati je da bude korigovanja cena", kaže on. 

Kakve će cene biti za Egipat i Grčku?

Seničić je u ranijoj izjavi za Euronews Srbija napomenuo da su najviše poskupeli aranžmani za Egipat i to do 20 odsto. Ali, otvoreno je pitanje hoće li se to promeniti. 

"Što se Egipta tiče, to je i logično jer je u pitanju mala destinacija, koju smo mi najviše koristili kada veliki broj ljudi iz sveta nije putovao van granica svoje zemlje. Tada se podiglo interesovanje za njih, ali i druge destinacije. Sada, čim je veće interesovanje, skaču i cene", ističe on.

Međutim, s novim dešavanima u svetu dešava se preokret, pa je tako veliki broj ruskih i ukrajinskih tur-operatera koji su garantovali ozbiljnu sezonu u Egiptu, počeli da otkazuju ugovore što može značiti da bi Egipat mogao da vrati prošlogodišnje cene.

"Sada treba da budemo pametni i sačekamo da vidimo koje će to cene važiti za Egipat od 1. maja. Do tada ne verujem da će se nešto menjati, a od tog datuma se može očekivati neko korigovanje cena", napominje.

Tara Tomović/Euronews

 

Iako Rusi čine veliki broj turista u Grčkoj, kao i da im je dolazak do destinacija praktično nemoguć, činjenica je da Rusi letuju uglavnom na ekskluzivnim ostrvima, te da ne bi trebalo da bude većih uticaja kada su u pitanju cene aranžmana koji nas interesuju.

Tako se očekuje da poskupljenja budu minimalna i iznose pet do sedam odsto za apartmanski smeštaj i od 10 do 15 odsto za hotelski.

"Grci ove godine na velika vrata dočekuju mnogobrojna tržišta kao što su Velika Britanija, Nemačka i Poljska. Opet će sve zavisiti od toka situacije, ali mislim da ne treba očekivati neka drastična pomeranja u Grčkoj", kaže.

Najneizvesnija Turska

Seničić je prethodno najavio da bi turistički aranžmani za Tursku mogli da poskupe od 12 do 20 odsto, ali uzimajući u obzir njihov stav prema Rusiji, ova destinacija će biti mač sa dve oštrice - cene mogu ostati na prošlogodišnjem nivou ili čak skočiti i više od 20 odsto.

Uzimajući u obzir da je zvanični stav turske vlade takav da su jedna od malobrojnih sila koje nisu uvele sankcije Rusiji, ali i da turska nacionalna avio-kompanija Turskih Airlines uredno obavlja letove ka Rusiji, upravo ona može biti jedina destinacija na kojoj će ruski turisti moći da letuju.

"Tamo konrektno imamo situaciju da je svake godine zastupljen veliki broj ruskih turista. Neizvesno je šta će biti do tada, ali je činjenica da ukoliko stav turske vlade ostane ovakav, Rusi ne moraju da preleću nijednu drugu zemlju da bi došli do mora", zaključuje Seničić u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Putovanja