Biznis vesti

Mihajlović: Za bezbednu zimu će nam biti potrebne tri milijarde evra za energente

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2022

-

12:16

Mihajlović: Za bezbednu zimu će nam biti potrebne tri milijarde evra za energente
Mihajlović: Za bezbednu zimu će nam biti potrebne tri milijarde evra za energente - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će za obezbeđivanje energenata za predstojeću zimu biti izdvojeno više od tri milijarde evra. Ona je rekla da ćemo imati povećanu potrošnju tokom zime, da ćemo uvoziti struju i narednih meseci i da će to državu mnogo da košta.

"Mi ćemo do kraja marta za nabavku energije i energenata potrošiti oko tri milijarde evra. Od maja, kada sam bila u Azerbejdžanu i razgovarala i sa predsednikom Alijevim i potpisala sporazum o saradnji u oblasti energetike, traju pregovori o zakupu kapaciteta, odnosno kupovini gasa iz ove zemlje od septembra naredne godine, kada bude bio završen gasovod Niš-Dimitrovgrad", rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da se vode pregovori sa Azerbjedžanom i o nabavci struje, da su određene količine obezbeđene, kao i da je predsednik jučerašnjim razgovorom sa predsednikom Alijevim pomogao da dobijemo dodatne količine električne energije.

Ona je dodala i da je za obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti potrebno ulaganje u kapacitete za proizvodnju energije koja koristi obnovljive izvore.

"Javna preduzeća moraju da prate politiku vlade i ministarstava, jer je naša kritična tačka sporost u realizaciji investicija, i time nisam zadovoljna. Moramo da imamo na čelu preduzeća u energetskom sektoru inovativne, brze ljude koji su sposobni da sprovode promene i koji ne zavise od lobija, već rade isključivo u interesu energetskog sektora i očuvanja energetske bezbednosti", rekla je Mihajlovićeva gostujući na Televiziji Studio B, saopštilo je ministarstvo.

Ona je navela da je ulaganje u nove kapacitete jedini način da Srbija obezbedi sigurnost i stabilnost energetskog sektora u narednim godinama.

"EPS je bio u problemu, ali je još veći problem to što se više od 30 godina nije izgradio nijedan kapacitet. Nama je potrebno da ulažemo u nove kapacitete, pre svega RHE, solarne i vetroelektrane, jer naše TE koriste ugalj lošeg kvaliteta, sa previše sumpora i pepela, to predstavlja ogromne troškove u svakom smislu za nas", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je zaključila da su za stabilan i održiv energetski sektor u Srbiji, od kojeg zavise i politička i ekonomska stabilnost, potrebni novi kapaciteti i nova ulaganja, te da EPS kroz strateška partnerstva učestvuje u izgradnji tih kapaciteta, što će, kako je kazala, značiti da energija dobijena iz obnovljivih izvora energije bude prvenstveno za naše potrebe, a višak za izvoz.

"Bilo je propusta u rudniku Soko"

Mihajlović izjavila je da porodice rudara stradalih u nesreći u rudniku Soko moraju da znaju istinu i da je ministarstvo podnelo krivične prijave protiv 14 osoba zbog nesreće u kojoj je život izgubilo osam rudara, a povređeno njih 20, kako bi se utvrdila odgovornost, jer postoje jasna pravila koja nisu poštovana u ovom rudniku.

"Porodice moraju da znaju istinu, ali i svi koji rade taj posao da znaju da svaki papir, da svi propisi, sva pravila moraju da se poštuju i sprovedu, jer su u pitanju ljudski životi. Mi smo bili tamo tog jutra, razgovarala sam sa porodicama stradalih u trenutku kada su čekali tela svojih najbližih i obećala sam da ćemo proveriti i utvrditi istinu, da ćemo učiniti sve što možemo, zato što je zakonska, moralna obaveza i to je važno i za njih, ali i za sve druge koji moraju da znaju da postoji odgovornost kada se radi taj posao", rekla je ona.

Sačekali smo da tužilaštvo u Aleksincu donese odluku, a potom smo odlučili da Višem javnom tužilaštvu u Nišu podnesemo krivičnu prijavu i predamo svu dokumentaciju i audio-zapise kojima raspolažemo, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Tv Studio B, saopštilo je ministarstvo.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Smatramo da postoji odgovornost, tim pre što je 14 dana pre 1. aprila kada se dogodila tragedija bilo povećane koncentracije metana. Dozvoljena granica je 1,5 odsto, a 14 dana pre nesreće bila je povećana koncentracija metana u zbiru 22 sata, što su određeni ljudi koji su obuhvaćeni prijavom to i znali. Takođe, bilo je propusta i u noći kada se tragedija dogodila. Bilo je propusta u dokumentaciji koja je potrebna za izvođenje radova, nije se reagovalo u pravom trenutku, nisu postojala odobrenja za rudarske projekte, nije bilo adekvatne kontrole", navela je ministarka.

Istakla je da ovo mora da bude nauk svim ljudima koji rade u opasnim sektorima, na visokorizičnim radnim mestima, da je bezbednost na prvom mestu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis