Biznis vesti

Svetska trgovinska organizacija: Pad robne razmene na globalnom nivou

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

08:28

Svetska trgovinska organizacija: Pad robne razmene na globalnom nivou
Svetska trgovinska organizacija: Pad robne razmene na globalnom nivou - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Robna razmena na globalnom nivou verovatno je usporila u drugom tromesečju pod pritiskom rata u Ukrajini, uz posustajanje trgovine automobilskim delovima i prevoza tereta vazdušnim putem, saopšteno je u utorak iz Svetske trgovinske organizacije (STO).

U prvom tromesečju obim trgovine porastao je 3,2 odsto, dok je na kraju prošle godine iznosio 5,7 procenata, navodi se u izveštaju STO i ističe da su razmenu zakočili rat u Ukrajini i stroge mere suzbijanja kovida-19 u Kini, preneo je Rojters.

U junu mesecu je barometar razmene, koji pokazuje njeno kretanje u odnosu na dugoročni trend, iznosio 100 bodova i bio je viši za jedan bod nego u martu, signalizirajući stabilnu trgovinu, s obzirom da je negativan uticaj rata neutralisao ublažavanje koronamera u prolećnom tromesečju.

Vrednost barometra niža je ipak od indeksa koji meri obim razmene, što upućuje na zaključak da je rast trgovine dodatno usporio od aprila do juna, napominje se u izveštaju STO.

Indeks novih izvoznih narudžbina blago je pao, a posustala je i trgovina automobilskim delovima i elektronskim komponentama, dok slabiju aktivnost signalizira i pad indeksa prevoza tereta vazdušnim putem. Najviše je porastao indeks koji meri kontejnerski prevoz, odražavajući pojačani promet iz kineskih luka, navode iz STO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis