Biznis vesti

Članice Svetske trgovinske organizacije usvojile set sporazuma – pregovori trajali danima

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

10:48

Članice Svetske trgovinske organizacije usvojile set sporazuma – pregovori trajali danima
Članice Svetske trgovinske organizacije usvojile set sporazuma – pregovori trajali danima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri trgovine 164 zemlje članice Svetske trgovinske organizacije (STO) odobrili su rano jutros šest trgovinskih sporazuma, među kojima i o smanjenju subvencija za ribarstvo i standardima za zdravlje i bezbednost hrane.

Dogovor je postignut nakon pet dana intenzivnih pregovora u kojima je učestvovalo više od 100 ministara trgovine, što se smatra dokazom da su zemlje kadre da dođu do multilateralnih trgovinskih sporazuma uprkos geopolitičkih tenzija koje su pojačane ratom u Ukrajini, izveštava Rojters.

"Paket sporazuma koje ste postigli će promeniti živote ljudi širom sveta. Ovaj ishod pokazuje da je STO sposobna da odgovori na vanredne izazove našeg vremena", izjavila je generalna direktorka STO Ngozi Okondžo-Ivejla.

Paket, koji je Okondžo-Ivejla nazvala "bez presedana", uključuje dva najvažnija dogovora – o ribarstvu i o delimičnom odricanju od prava na intelektualnu svojinu (IP) za proizvodnju vakcina protiv kovida-19.

Sporazum o smanjenju subvencija za ribolov je tek drugi multilateralni sporazum kojim se postavljaju nova globalna trgovinska pravila u 27-godišnjoj istoriji STO i daleko je ambiciozniji od prvog, koji je bio usmeren na smanjenje birokratskih procedura. Cilj novog sporazuma je da preokrene trend devastiranja ibljeg fonda.

"Ovo je prekretnica u rešavanju jednog od ključnih pokretača globalnog prekomernog izlova ribe", izjavila je Izabel Džeret, menadžerka kampanje za smanjenje štetnih subvencija u ribarstvu.

Dogovor o delimičnom odricanju od intelektualne svojine kako bi se zemljama u razvoju omogućilo da proizvode i izvoze vakcine protiv kovida, gotovo dve godine je bio uzrok podela unutar STO, ali je na kraju ipak usvojen.

Pored toga, postignut je i sporazum o zadržavanju moratorijuma na tarife za e-trgovinu, što se smatra od vitalog značaja za omogućavanje slobodnog protoka podataka širom sveta, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis