Briselske vesti

Evropska unija pokrenula postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

09:35

Evropska unija pokrenula postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine
Evropska unija pokrenula postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je saopštila danas da je pokrenula postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Kine zbog, kako navodi Brisel, diskriminatorske trgovinske prakse Kine prema Litvaniji

"Te mere, koje su diskriminatorske i nelegalne prema pravilima STO, nanose štete izvoznicima kako u Litvaniji tako i u drugim članicama EU, jer ciljaju proizvode koji sadrže litvanske komponente, a koji se izvoze iz drugih zemalja Unije", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Spor između Kine i Litvanije izbio je nakon što je ta baltička država dozvolila otvaranje tajvanskog predstavništva u Viljnusu.

Kina je smanjila nivo svojih diplomatskih odnosa sa Litvanijom ispod nivoa ambasadora, kao odgovor na odluku Viljnusa da na Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom, otvori diplomatsko predstavništvo.

Posle toga, isporuke iz Litvanije za Kinu su bile blokirane na carini. Početkom godine, Tajvan je kupio 20.000 flaša litvanskog ruma namenjenog Kini, nakon saznanja da bi toj pošiljci mogao biti blokiran ulazak u Kinu.

EK: Svakako da može da postojati diplomatsko rešenje

Evropska unija i Kina mogu da nađu diplomatsko rešenje u sporu oko Litvanije, izjavio je danas potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

"Svakako da može da postojati diplomatsko rešenje. Što se tiče EU, mi nastojimo da rešimo spor sporazumno, na dva paralelna koloseka", rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Kina je snizila nivo diplomatskh odnosa sa Litvanijom nakon što je ta zemlja dozvolila otvaranje de fakto tajvanske ambasade u Vilnjusu. Kina smatra Tajvan delom svoje teriotrije.

Evropska komisija, koja nadgleda trgovinsku politiku Evropske unije, navela je u saopštenju o pokretanju postupka pred STO da trgovinske mere Kine štete izvoznicima u Litvaniji i drugim članicma 27-članog bloka.

Ovim povodom se danas oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije, koje je izrazilo nadu da će trgovinski spor sa Kinom biti rešen u konsultacijama između Pekinga i Brisela.

"Litvanija se nada da će Kina pristati da učestvuje u konsultacijama sa EU i da će oni biti uspešni ne samo za prevazilaženje postojećih trgovinskih poremećaja, već i za obezbeđivanje dugoročno održivih rešenja", navodi se u saopštenju ministarstva, koje citira Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa