Fokus

Evropska komisija podržava otvaranje kancelarije Tajvana u Litvaniji: "EU stoji uz Litvaniju suočena sa pretnjama Kine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

21/11/2021

-

19:56

Evropska komisija podržava otvaranje kancelarije Tajvana u Litvaniji: "EU stoji uz Litvaniju suočena sa pretnjama Kine"
Tajvan otvorio predstavništvo u Litvaniji - Copyright Tanjug/AP/Taiwan Ministry of Foreign Affairs

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija saopštila je danas da otvaranje kancelarije Tajvana u Litvaniji ne smatra kršenjem politike EU o jednoj Kini, nakon što je Peking zbog tog poteza spustio diplomatske odnose sa Vilnjusom na niži nivo.

"Jasno smo stavili do znanja u kontaktima sa Kinom i u javnim saopštenjima da je to prvenstveno bilateralno pitanje između Kine i Litvanije, ali takođe, od letos EU stoji uz Litvaniju suočena sa stalnim pretećim merama Kine", izjavio je danas portparol EK, preneo je Rojters.

Podsetimo, danas je u Pekingu saopšteno da će Kina diplomatske odnose sa Litvanijom da spusti na nivo otpravnika poslova i u toj zemlji više neće imati ambasadora, uz obrazloženje da je to uslovljeno odlukom litvanske Vlade da dozvoli otvaranje diplomatskog predstavništva Tajvana.

Zbog tog diplomatskog spora, Kina je već povukla svog ambasadora iz Viljnusa i proterala ambasadora Litvanije iz Pekinga, preneo je AP.

U saopštenju se navodi da su sve države upoznate sa stavom Kine da Tajvan nema pravo da vodi svoju spoljnu politiku.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Litvaniju da "ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Kine" i još jednom je pozvali litvansku Vladu "da odmah ispravi grešku".

Kina nema zvanične odnose ni sa jednom od 15 država, koliko ih je priznalo Tajvan, a reč je uglavnom o malim i siromašnim zemljama iz Afrike i Latinske Amerike. U mnogim državama, međutim, postoje trgovinska predstavništva Tajvana, koja služe kao neformalne amabasade, ali Peking to toleriše jer su sva otvorena pod imenom Kineski Tajpej.

Litvanija je prva država koja je dozvolila otvaranje diplomatskog predstavništva pod imenom Tajvan, što je izazvalo žestoku reakciju Pekinga. 

 

 

 

 

Komentari (0)

Svet