Planeta

Tajvan kupio 20.000 flaša litvanskog ruma namenjenog Kini, zbog mogućnosti blokiranja pošiljke

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

12:49

Tajvan kupio 20.000 flaša litvanskog ruma namenjenog Kini, zbog mogućnosti blokiranja pošiljke
Tajvan otvorio predstavništvo u Litvaniji - Copyright Tanjug/AP/Taiwan Ministry of Foreign Affairs

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan je kupio 20.000 flaša litvanskog ruma namenjenog Kini, nakon saznanja da bi toj pošiljci mogao biti blokiran ulazak u Kinu.

Tajvanski državni mediji su preneli da je kompanija "Tajvan tobako end likvor korp" (TTL) kupila rum, nakon što je dobila obaveštenje od ministra finasija i šefa tajvanskog predstavništva u Litvaniji da bi mogao biti blokiran ulazak te pošiljke u Kinu, navodi se u saopštenju državnog medija CNA.

Takva odluka dolazi nakon što je u Litvaniji "de fakto" otvorena tajvanska ambasada, što je potencijalni znak uspona odnosa između Tajvana i Litvanije, ocenjuje BBC.

Kina je nekoliko dana, nakon otvaranja ambasade, smanjila svoje diplomatske odnose sa Litvanijom. Tajvansko diplomatsko predstavništvo u Litvaniji nosi ime "Tajvan", a ne "kineski Tajpej", naziv koji koriste mnoge strane nacije da ne bi uvredile Kinu, koja polaže pravo na to ostrvo.

TTL je saopštio da ima razloga da veruje da će rum biti blokiran, jer su prošle isporuke piva u Kinu bile blokirane, dodaje se u izveštaju. Tajvanski nacionalni savet za razvoj je kasnije u objavi na Fejsbuku saopštio da rum "ne može da prođe kroz kinesku carinu".

Takođe je pozvao lokalno stanovništvo da kupi rum krajem januara, kada će pošiljka biti u prodaji, i podelio recepte za "dark 'n' stormy" koktel i toplu čokoladu sa rumom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet