Biznis vesti

Dijamanti "probili" embargo - ruska kompanija ponovo sirovinama snabdeva svetsko tržište nakita

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

24/08/2022

-

12:10

Dijamanti "probili" embargo - ruska kompanija ponovo sirovinama snabdeva svetsko tržište nakita
Dijamanti "probili" embargo - ruska kompanija ponovo sirovinama snabdeva svetsko tržište nakita - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Panika koja je zavladala među trgovcima dijamantima ove godine počela je da se smiruje nakon što je ruski dijamantski gigant Alrosa PJSC počeo da dostiže nivoe izvoza od pre rata, prenosi Bloomberg Adria.

Alrosa proizvodi oko trećine svih nebrušenih dijamanata u svetu, a kompanije iz iste industrije, vredne 80 milijardi dolara, našle su se u problemu jer ostali u lancu proizvodnje i prodaje nisu mogli da nađu način da nastave da kupuju sirovine od ruske kompanije. Razlog za to bila je odluka banaka da ne dozvole uplate na račun Alrose. Iznenadna nestašica je dovela do skoka cena dijamanata, naročito manjeg i jeftinijeg kamenja po kojem je Alrosa najpoznatija.

Sada, nakon meseci paralisanosti izazvane američkim sankcijama, Alrosa ponovo prodaje dijamante, i to za više od 250 miliona dolara mesečno, što je oko 100 miliona manje od predratnog nivoa, kako za Bloomberg navode izvori upućeni u podatke. Prodaja je ponovo počela zahvaljujući indijskim bankama koje su sada voljnije da obrađuju uplate koje nisu u američkim dolarima, dodaju izvori.

Većina nebrušenih dijamanata se prodaje prerađivačima u Indiji, gde se i nalazi najveći broj takvih kompanija. Prerađivači koji seku i vrše završnu obradu dijamanata su najčešće mala porodična preduzeća koja prave gotove proizvode koji se kasnije koriste u izradi minđuša i vereničkog prstenja. Alrosa dostavlja dijamante kupcima u Indiji u Evropi, a kao valuta se najčešće koristi indijska rupija, navode izvori.

profimedia

 

Ne postoje naznake da ove transakcije krše neke zakone ili sankcije. S druge strane, i dalje postoji zabrinutost zbog mogućih posledica trgovanja ruskom robom, rekli su izvori. Dogovori se sklapaju tiho, čak i po merilima industrije dijamanata gde se detalji retko iznose u javnost. Kompanija Alrosa je prestala da objavljuje informacije o prodaji i svojim finansijskim rezultatima. Iz kompanije nisu želeli da komentarišu ove navode.

Povratak jednog od najvećih svetkih dobavljača će predstavljati olakšanje prerađivačima i trgovcima koji sa njim posluju. Međutim, cene nebrušenih dijamanata su već pokazivale naznake pada usled pogoršanih projekcija privrednog rasta, a takvo povećanje ponude može da doprinese daljem pojeftinjenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis