Aktuelno

Sprečeno krijumčarenje dragog kamenja - dijamant poslat poštom iz Izraela u pakovanju od usisivača za lišće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

17:23

Sprečeno krijumčarenje dragog kamenja - dijamant poslat poštom iz Izraela u pakovanju od usisivača za lišće
Uprava Carina - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su u Pošti Beograd sprečili pokušaj krijumčarenja dijamata mase od 1,44 karata u jednoj brzoj poštanskoj pošiljci, saopštila je Uprava carina. Dijamat je otkriven pregledom pošiljke pristigle iz Izraela i namenjenoj primaocu u Beogradu. U pošiljci izdvojenoj za pregled naizgled se nalazilo nešto sasvim drugo. Naime, pošiljalac je primaocu poslao uputstvo za mali baštenski aparat - duvalicu odnosno usisivač za lišće.

"Carinici su pregledom pošiljke ustanovili da se u sredini zapakovanog uputstva nalazi neobična neravnina, pa kada su otvorili ''uputstvo za usisivač za lišće'' imali su šta i da vide. Sredina uputstva je bila isečena i izdubljena u obliku pravougaonika, a u njemu smešten paketić u kome se nalazio dijamant", saopštili su iz Uprave carina.

Uprava Carina

 

Na paketiću u koji je dijamant bio uvijen naznačena je zemlja porekla i masa izražena u karatima 1,44 Ct. U Upravi carina navode da, s  obzirom na specifičnost robe otkrivene u prekršaju, nije moguće precizirati vrednost dok se ne uradi stručna analiza, ali da je pretpostavka da je reč o dragom kamenu čija vrednost iznosi više hiljada evra. Protiv primaoca je pokrenut prekršajni postupak i njemu će biti uručen poziv, kao i prekršajna prijava.

Uprava Carina

 

"Podsećamo da je slanje dragocenosti poput dijamanata, nakita, dukata i novca dozvoljeno samo ukoliko je reč o vrednosnim pismima, dok se ostalim poštanskim pošiljkama, u paketima, pismonosnim i brzim pošiljkama, takvi predmeti ne mogu slati", upozoravaju iz Uprave carina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija