Život

Najveći brušeni dijamant prodat za 34,3 miliona dolara: Njegovo poreklo je misterija

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

12:46

Najveći brušeni dijamant prodat za 34,3 miliona dolara: Njegovo poreklo je misterija
Najveći brušeni dijamant prodat za 34,3 miliona dolara: Njegovo poreklo je misterija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crni dijamant star milijardu godina, za koji se veruje da je najveći brušeni dijamant na svetu, prodat je za 34,3 miliona dolara. Aukcijska kuća "Sotbi" je objavila da je "kupac odlučio da koristi kriptovalutu za kupovinu dijamanta", prenosi BBC.

Očekivalo se, međutim, da će dijamant nazvan "enigma" od 555,55 karata, koji teži otprilike kao i banana, na onlajn akciji biti prodat za više od 4,4 miliona funti.

BBC navodi da postoje oprečne teorije o poreku ovog dragog kamena, među kojima je i teorija da ga jedan asteroid doneo na Zemlju.

profimedia

 

Aukcijska kuća, međutim, nije identifikovala kupca, ali je nakon aukcije preduzetnik koji se bavi kriptovalutama, Ričard Hart, na društvenim mrežama izneo tvrdnju da je on kupac “enigme”.

On je napisao na Tviteru da će “čim uplata prođe i preuzme ga” dijamant biti preimenovan u "HEX.com dijamant", kako se zove blokčejn platforma koju je on osnovao.

Ovaj crni dijamant ili karbonado je jedan od najtežih oblika prirodnog dijamanta. Crni dijamanti su izuzetno retki i otkriveni su samo u Brazilu i Centralnoafričkoj Republici. Pošto sadrže osbornit, mineral koji se nalazi samo u meteorima, veruje se da potiču iz svemira.

Tanjug/AP/Kamran Jebreili

 

Aukcijska kuća "Sotbis" je opisala "enigmu" kao "jedno od najređih, milijardu godina starih kosmičkih čuda poznatih čovečanstvu".

Crni dijamanti su obično stari između 2,6 i 3,2 milijarde godina, odnosno mogu da poticu iz vremena pre nego što su postojali dinosaurusi.

Sama Zemlja je stara oko 4,65 milijardi godina, tako da, kako tvrdi BBC, nije mnogo starija od crnih dijamanata.

Komentari (0)

Magazin