Biznis vesti

Rekordna inflacija u evrozoni u avgustu od 9,1 odsto

Komentari

Autor: AP / Tanjug

31/08/2022

-

13:11

Rekordna inflacija u evrozoni u avgustu od 9,1 odsto
Rekordna inflacija u evrozoni u avgustu od 9,1 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u evropskim zemljama, koje imaju evro kao valutu, dostigla je u avgustu još jedan rekord od 9,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, podstaknut skokom cena energenata, uglavnom izazvanim ruskim ratom u Ukrajini, prenosi AP.

Međugodišnja inflacija u 19 zemalja evrozone porasla je na 9,1 odsto, sa 8,9 odsto u julu, prema najnovijim podacima koje je danas objavila statistiška agencija Evropske unije (Evrostat), navodi američka agencija.

Inflacija je na najvišem nivou od početka vođenja evidencije za evro 1997. godine, a cene rastu i u mnogim drugim zemljama.

U Britaniji, Danskoj i Norveškoj, koje imaju svoje valute, inflacija takođe raste, pokazuju zvanični podaci objavljeni ranije ovog meseca.

Inflacija je, takođe, visoka u SAD, a cene su u julu porasle za 8,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, ali je to niže od 9,1 odsto koliko su rasle u junu, navodi AP.

U zoni evra, cene energenata su porasle za 38,3 odsto, iako je stopa nešto niža nego prethodnog meseca, dok su cene hrane rasle bržim tempom od 10,6 odsto prema prvim procenama Evrostata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis