Biznis vesti

Rat do iznemoglosti Maska i Tvitera: Izveštaj poznatog hakera uzburkao strasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

20:02

Rat do iznemoglosti Maska i Tvitera: Izveštaj poznatog hakera uzburkao strasti
Mask postao vlasnik Tvitera: Otpustio ključne direktore, pa tvitnuo: "Ptica je oslobođena" - Copyright Tanjug/Carina Johansen/NTB Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Pravna borba između Ilona Maska i Tvitera je i dalje u punom jeku, iako još nije došlo ni do prvog zvaničnog ročišta. U najnovijem razvoju događaja, najbogatiji čovek sveta izneo je novi razlog zbog kog smatra da je njegovo odustajanje od kupovine legitimno - sudu je dostavio izveštaj Petera Zatka, poznatog hakera kog je Tviter unajmio 2020. godine.

U Zatkovom izveštaju stoji da je kompanija Tviter obmanula savezne regulatore u vezi sa merama koje preduzima kako bi se odbranila od hakera, ali i u vezi sa merama kako bi sprečila neželjene (spam) naloge da učestvuju u diskusijama. Upravo je glavni razlog zbog kog Mask hoće da izađe iz dogovora o kupovini, to što navodi da su ga iz kompanije lagali o broju botova i spam naloga na platformi.

Zatko, koji se klasifikuje kao uzbunjivač jer je radio za Tviter u vreme objave izveštaja, rekao je da postoje "ogromni propusti" u vezi sa  privatnošću, bezbednošću i moderacijom sadržaja. Dodao je i da "rukovodioci Tvitera nemaju resurse da u potpunosti razumeju pravi broj botova na platformi, a nisu ni bili motivisani za to", preneo je CNN pozivajući se na uvid u izveštaj.

Dokument koji je Zatko sastavio podnet je prošlog meseca Komisiji za hartije od vrednosti i Ministarstvu pravde, kao i Federalnoj trgovinskoj komisiji, navodi Vašington post. U januaru ove godine, iz Tvitera su rekli da Zatko više ne radi u toj kompaniji kao šef za bezbednosna pitanja, a kao razlog su naveli da je "neefikasno rukovodio sektorom i imao loš učinak".

"Izgleda da su Zatkovi navodi i oportunistički tajming osmišljeni da privuku pažnju i nanesu štetu Tviteru, njegovim klijentima i akcionarima. Bezbednost i privatnost su dugo bili prioriteti kompanije, i tako će ostati ubuduće", rekli su iz Tvitera komentarišući navode iz njegovog izveštaja.

Džon Taj, Zatkov advokat, rekao je da haker nije bio u kontaktu sa Maskom, dodajući da je započeo proces objave izveštaja i pre nego što je bilo ikakvih naznaka o onome što će se dešavati između Maska i Tvitera.

Od dogovora do tužbe

Pre više od tri meseca, početkom aprila, objavljeno je kako Mask poseduje 9,2 odsto deonica u Tviteru, što ga je činilo najvećim akcionarom u tom trenutku. Već tada, mnogi analitičari smatrali su kako je ovo zapravo uvod u pokušaj milijardera da kupi čitavu kompaniju. 

Samo nekoliko nedelja kasnije, objavljeno je kako je Mask sakupio sredstva za kupovinu kompanije. Iz Upravnog odbora Tvitera, međutim, nisu bili previše oduševljeni njegovom ponudom, i pokušali su da ga odvrate od preuzimanja aktiviranjem mehanizma "otrovne pilule". U pitanju je odredba kojom se čuva pravo akcionara Tvitera, izuzev Maska, da stiču akcije kompanije po relativno niskoj ceni, što je trebalo da "razvodni" udeo koji je tada u Tviteru imao šef "Tesle".

Nijedan od mehanizama da se Mask odvrati od kupovine nije urodio plodom, pa je naposletku, 26. aprila, Tviter zvanično saopštio da je postignut dogovor sa milijarderom o kupovini kompanije po ceni od 44 milijarde dolara, što znači 54,2 dolara po deonici. Mnogi su tada pomislili da se priča polako privodi kraju. Neki su to nazivali "biznis objavom decenije", a drugi su ukazivali na potencijalne promene koje će ova društvena mreža pretrpeti pod novim vlasnikom.

Da možda neće sve ići tako glatko kao što se očekivalo, moglo je da se nasluti 13. maja, kada je Mask rekao da je dogovor o kupovini Tvitera "stavljen na pauzu" dok ne dobije više informacija o tome koliko je lažnih naloga na samoj platformi. Četiri dana kasnije na jednoj konferenciji rekao je kako bi mogao da traži nižu cenu ukoliko se dokaže da tvrdnje kompanije o manje do pet odsto botova nisu istinite. Dodao je tada i kako sumnja da lažni nalozi čine bar 20 odsto svih korisnika Tvitera, što je četiri puta više od procena same platforme.

Da je već postalo pitanje da li će do kupovine Tvitera uopšte i doći, pokazao je Mask kada je 6. juna zapretio da će u potpunosti odustati ukoliko mu iz te kompanije ne daju tačne informacije o tome koliko je lažnih profila na platformi. On je, u pismu koje su javnosti predstavili njegovi advokati, naveo da je Tviter "veoma jasno načinio materijalni prekršaj svojih obaveza", kao i da ima svo pravo da raskine dogovor o kupovini.

U pismu se navodi da je milijarder tražio infomraciju o lažnim nalozima konstantno još od 9. maja, kao i da "veruje da Tviter otvoreno odbija da se povinuje obavezama predviđenim dogovorom u kupovini, što dodatno podgreva sumnje da kompanija ne želi da obelodani tražene podatke".

Sudski proces i rasprodaja Teslinih deonica

Mask je 8. jula objavio kako će definitivno odustati od kupovine Tvitera, i to zbog toga što je, kako tvrdi, ta kompanija "značajno prekršila više odredbi" sporazuma o spajanju. Problem je isti kao i mesecima unazad - od dogovora se odustaje jer, kako Mask kaže, Tviter nije pružio dovoljno informacija o broju neželjenih i lažnih naloga.

Da u Tviteru neće sedeti skrštenih ruku, pokazala je njihova tužba protiv milijardera zbog toga što želi da odustane od dogovora, pa će pred sudom u Delaveru pokušati da ga nateraju da završi proces kupovine po ranije ugovorenoj ceni od 44 milijarde dolara.

Mask je tražio da sudski proces počne tek u februaru uprkos tome što je Tviter tražio ubrzani postupak. Sud je Maskov zahtev odbio, i prvo ročište biće održano u oktobru ove godine.

S obzirom na to da bi prvo sudsko ročište tek trebalo da se održi, stvari su daleko od završenih u ovoj sagi na relaciji Tviter-Mask. Upravo zato, pre nekoliko nedelja je milijarder prodao akcije kopmanije Tesla za 6,9 milijardi dolara, što je najveća prodaja do sada. 

To je uradio, kako je rekao (na Tviteru), da bi izbegao rasprodaju akcija tog proizvođača električnih vozila u poslednjem trenutku, u slučaju da bude primoran da nastavi sporazum o kupovini Tvitera. Glavni izvršni direktor "Tesle" je prodao oko 7,92 miliona akcija 5. avgusta, izveštava "Blumberg".

Cena akcije Tvitera u trenutku pisanja ovog teksta (31. avgusta), inače, iznosi 39,32 dolara - mnogo niže od cene od 54,2 dolara po akciji na koju je Mask inicijalno pristao. Ovaj pad cene akcija je bio i jedan od predmeta tužbi protiv Maska, jer su akcionari tvrdili kako je on ćutao o tome da je prvo kupio udeo od oko 9,2 odsto, kako deonice ne bi porasle pre nego što odluči da kupi celu kompaniju.

Komentari (0)

Biznis