Biznis vesti

Mask pred sudom tvrdi da je bio prevaren da kupi Tviter, iz kompanije to odbacuju kao neverovatno

Komentari

Autor: Euronews/Reuters

06/08/2022

-

10:45

Mask pred sudom tvrdi da je bio prevaren da kupi Tviter, iz kompanije to odbacuju kao neverovatno
Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald - Copyright Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Tviter je odbacila tvrdnje Ilona Maska, koji je pred sudom u Delaveru naveo da je bio "prevaren" da potpiše ugovor o kupovini te platforme. Iz Tvitera su naveli da su Maskove izjave "neverovatne i suprotne činjenicama".

"Prema Maskovim rečima, njega - milijardera, osnivača više kompanija, kojeg savetuju bankari i advokati sa Volstrita - Tviter je prevario da potpiše sporazum o spajanju vredan 44 milijarde dolara. Ta priča je onoliko neverovatna i suprotna činjenicama, baš kao što zvuči", navodi se u dokumentu koji je Tviter objavio u četvrtak.

Odgovor Tvitera najnovije je poglavlje u onome što se razvija u sve oštriji pravni obračun između Maska i jedne od najvećih svetskih platformi za društvene mreže. Suđenje počinje 17. oktobra, a tužili su Maska nakon što je pokušao da odustane od kupovine kompanije zbog, kako je naveo, lažnih podataka o botovima.

Tehnološka kompanija sa sedištem u San Francisku pokušava da natera Maska da ispoštuje dogovor i optužuje ga za sabotažu, jer kupovina Tvitera više nije u njegovom interesu.

U protivtužbama, Mask optužuje Tviter da su "pojačali napore da prikriju pravi broj svojih korisnika, pošto im je vrednost na tržištu naglo smanjena". 

"Plima koja je nastala na tržištu počela je da se pretvara u oseku, i Tviter je znao da će se, ukoliko otkriju Masku informacije koje je tražio, saznati kako je ta kompanija sve vreme'plivala gola'", piše u protivtužbi. 

Tviter tvrdi da Mask nije "izneo ni mrvicu dokaza" za ove "optužbe bez činjenica", prenosi Euronews.

Šta kaže Mask?

Mask takođe tvrdi da su "Tvitterove pogrešne informacije daleko dublje od jednostavnog pružanja netačnih brojeva o lažnim ili spam nalozima".

"Dok Tviter proglašava da ima 238 miliona 'dnevno aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti', zapravo je oko 65 miliona manje ljudi koji zapravo mogu da vide oglase", navodi milijarder.

Iz Tvitera, sa druge strane, tvrde kako su informacije o broju dnevno aktivnih korisnika koje su podneli regulatoru, bile tačne. 

Mask, izvršni direktor nekoliko kompanija uključujući i Teslu i Spejs iks, ponudio je da kupi Tviter za 54,2 dolara po akciji u aprilu, rekavši da veruje u njegov potencijal kao globalne platforme za slobodu govora. Međutim, ubrzo je postao nezadovoljan time što je cena akcija Tvitera na tržištu značajno opala, pa je počeo sa tvrdnjama kako sumnja da botovi i spam nalozi na platformi iznose manje od pet odsto registrovanih korisnika.

Mask je 8. jula pokušao da se povuče iz dogovora i da ne plati čak ni klauzulu za raskid od milijardu dolara, a kao razlog za to je naveo to što platforma, navodno, "nije pružila dovoljno detalja o botovima i drugim lažnim nalozima". Četiri dana kasnije, usledila je tužba Tvitera.

Ranije ove nedelje, Tviter je poslao desetine sudskih poziva za svedočenje bankama, investitorima i advokatskim firmama koje su podržale Maskovu ponudu za preuzimanje, dok je Mask na sud kao svedoke pozvao Tviterove savetnike u Goldman Saksu i Džej Pi Morganu.

Sudeći prema izjavama pravnih stručnjaka, iz Tvitera žele da saznaju zašto se Mask okrenuo protiv njih, odnosno da li je možda u pitanju to što ipak nije uspeo da sakupi dovoljno finansijskih sredstava da izvrši kupovinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis