Biznis vesti

Struja od danas skuplja za 6,5 odsto za domaćinstva i male kupce

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

01/09/2022

-

08:44

Struja od danas skuplja za 6,5 odsto za domaćinstva i male kupce
Struja od danas skuplja za 6,5 odsto za domaćinstva i male kupce - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena struje za domaćinstava i male kupce od danas je viša za 6,5 odsto. Poskupljenje struje je 2. jula odobrio je Savet Agencije za energetiku, na zahtev Javnog preduzeća EPS Beograd. Prosečna cena kilovat sata od sada 8,144 dinara.

"Razlika u računu za struju jednog prosečnog domaćinstva će nakon poskupljenja električne energije i naknade za obnovljive izvore energije biti oko 320 dinara", rekla je nakon najave poskupljenja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i napomenula da će struja u Srbiji i dalje biti najniža u Evropi.

Ona je nrekla da na računima nema nikakvih skrivenih troškova, kao i da su novim zakonom ukinute "fid in tarife".

"Nema skrivenih troškova, sve stoji na računu imate tačno koliko ste potrošili kolika je naknada za OIE. Mi smo novih zakonom ukinuli 'fid in tarife' upravo zbog toga da otvorimo tržiste OIE i da sada počnemo da gradimo. U jednom trenutku kada je trebalo podržati OIE država je donela fid in tarife i iz tog razloga postoje određene naknade za OIE. Kako god to sve saberete ja vam kažem da mi i dalje imamo najnižu cenu električne energije u Evropi", rekla je Mihajlović.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. 

profimedia

 

U ministarstvu energetike navode da bi preporuke trebalo da počnu da se primenjuju što pre, i to u periodu od 1. septembra 2022. do 31. marta 2023. godine. Kada je reč o domaćinstvima, predlozi preporuka odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega električne energije. Ministarstvo je uputilo molbu JP EPS da opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju, a predlog preporuke je i da JP EPS stimuliše štednju kroz odobravanja dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

"Na osnovu potencijalno ostvarenih ušteda, procenjuje se da se na dnevnom nivou može uštedeti više od 15 odsto ukupne dnevne potrošnje električne energije na nivou Srbije, što se preslikava i na godišnji nivo i iznosi oko 5.300 GWh, od ukupno potrošenih 33.000 GWh. Drugim rečima, ne bi bilo potrebe za uvozom na godišnjem nivou", navode u resornom ministarstvu.

Oni napominju da je dnevna potrošnja električne energije u Srbiji u letnjem periodu oko 90 gigavat-sati dnevno, a u zimskom periodu 120 gigavat-sati dnevno. Od toga domaćinstva troše 42%, industrija 25%, transport 3%, javno-komercijalni sektor 17%, dok su gubici 13%.

 

Struja za privredu 95 dinara

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije (EPS) da se struja privredi od 1. septembra do kraja godine umesto po 75 evra prodaje po ceni od 95 evra po megavat-satu bez PDV-a.

Vlada je prvi put u novembru ograničila cenu struje za privredu, a potom je krajem decembra donela odluku da je produži do 30. juna, a potom i do 31. avgusta. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis