Biznis vesti

Ulje skuplje 137 odsto, brašno 98: Zbog poskupljenja namirnica palačinke u Austriji postaju luksuz

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

23:01

Ulje skuplje 137 odsto, brašno 98: Zbog poskupljenja namirnica palačinke u Austriji postaju luksuz
Ulje skuplje 137 odsto, brašno 98: Zbog poskupljenja namirnica palačinke u Austriji postaju luksuz - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji, zbog poskupljenja brojnih potrebnih sastojaka, palačinke postaju luksuz, jer je za njihovu pripremu sada potrebno više novca nego pre godinu dana.

Analiza cena pokazuje da je suncokretovo ulje poskupelo, u godišnjem poređenju, za oko 137 odsto, brašno za 98 procenata, a jaja za 40 odsto, dok je mleko skuplje 23 procenata.

I to se radi o najjeftinijim proizvodima u sedam supermarketa i diskonta u Beču. Dok je suncokretovo ulje septembra prošle godine koštalo 1,19 evra, sada staje 2,83 evra, pokazuje analiza Radničke komore (AK). Povoljno brašno, kilogram, koštalo je prošle godine 0,40 evra, a sada 0,79 evra. Cena jeftinih jaja veličine M skočila je sa 0,16 evra na 0,22 evra. Najjeftinije dugotrajno mleko stajalo je 1,05 evra, a sada košta 1,29 evra.

"Veliki problem, uz poskupljenje, je što u radnjama često ne mogu da se nađu proizvodi jeftinijih marki odgovarajućih lanaca supermarketa i diskonta. Tako u radnji diskonta "Hofer" nije bilo suncokretovog ulja sopstvene marke. Zbog toga građani moraju da kupuju skuplje proizvode i nemaju priliku da biraju između povoljnijeg i skupljeg", ističe se u saopštenju AK.

Komentari (0)

Biznis