Biznis vesti

Gasprom obustavlja isporuku preko Severnog toka 1 - otkriven kvar, obustava na neodređeno vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet, Russia Today

02/09/2022

-

19:41

Gasprom obustavlja isporuku preko Severnog toka 1 - otkriven kvar, obustava na neodređeno vreme
Gasprom obustavlja isporuku preko Severnog toka 1 - otkriven kvar, obustava na neodređeno vreme - Copyright EPA/ CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Ruski energetski gigant Gasprom najavio je u petak obustavu isporuke prirodnog gasa u EU preko gasovoda Severni tok 1, na neodređeno vreme, zbog tehničkih kvarova, prenose ruski mediji.

Gasovod je trebalo da bude ponovo pokrenut 3. septembra nakon popravke njegove jedine turbine koja radi. Prema navodima kompanije, dobila je upozorenje od ruskog industrijskog regulatora Rostekhnadzora o kvaru turbine.

Problemi su navodno otkriveni tokom planiranih radova na održavanju, a gasovod neće moći da radi bez odgovarajućih popravki, navodi Gazprom. 

Gasprom je naveo neispravnu ili zakasnelu opremu kao glavni razlog za smanjenje isporuka gasovodom za 80 odsto, dok Kremlj tvrdi da "sankcije Zapada sprečavaju rad punim kapacitetom". Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler takođe je upozorio da bi sankcije mogle da ometaju kompaniju "Siemens Energy" da obavlja redovno održavanje opreme gasovoda, prenosi "Russia Today".

Severni tok od sredine juna radi uz ograničenja, a od kraja jula isporučuje svega 20 odsto od predviđenih 170 miliona kubnih metara gasa dnevno, objavio je taj portal, i dodao da "ruska strana naglašava da je smanjenje obima isporuka izazvano isključivo sankcijama koje su dovele do problema u servisiranju i remontu gasnih agregata Simensa.

Do sada je rad gasovoda omogućavala samo jedna turbina. Isporuke gasa iz Rusije tranzitom preko Ukrajine su ostale nepromenjene posle obustave rad Severnog toka, objavio je Sputnjik.

Komentari (0)

Biznis