Biznis vesti

Hrvatska ograničila cene pojedinih životnih namirnica i mesa

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

13:05

Hrvatska ograničila cene pojedinih životnih namirnica i mesa
Hrvatska ograničila cene pojedinih životnih namirnica i mesa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas u vladi paket mera za građane i privredu, koji podrazumeva ograničenu cenu pojedinih životnih namirnica - ulja, šećera, brašna i nekih vrsti mesa.

Tako će cena jestivog ulja biti ograničena na 2,12, a do sada je bila 2,65, cena šećera u kristalu je ograničena na jedan evro, do sada je bila 1,33 evra, dok će mešano mleveno mesto biti ograničeno sa 6,56 na 4,38 evra.

Kilogram celog pileta koštaće 3,32 evra, a do sada je koštao 4,64, dok će kilogram svinjskog vrata sa kostima ubuduće ubuduće koštati 3.32 evra, a do sada se prodavao za 5,04 evra.

Plenković je najavio na sednici vlade da će predložiti parlamentu uvođenje posebnog poreza na dobit i dodao je Ministarstvo finansija u fazi razrade tog predloga.

Dodatno će se, kazao je, oporezivati ona poduzeća koja ostvaruju značajni novo dobiti i čija je dobit značajno porasla u odnosu na period pre vanrednih okolnosti.

"To je načelo pravednosti radi ravnomerne raspodele tereta krize. Svako mora dati doprinos, jer ovo nije vreme prekomerne dobiti", rekao je Plenković nakon što je predstavio paket mera za spas građana i privrede u energetskoj krizi.

Dobit, kazao je, nije moralno prihvatljiva. Plenković je rekao da je predlog tek u pripremi i da još nisu poznati iznosi sa koliko će se takva dodatna dobit oporezivati i kako će se pratiti.

"Osnovna ideja koja postoji i na nivou EU je da se dodatno oporezuje firma koja je takvu dobit ostvarila samo na osnovu krize", rekao je i kao primer naveo INU.

Ako, kazao je, INI nije porastao trošak za crpljenje gasa ni za jednu kunu, a zbog krize prodaje ga ne za 20 nego za 200 evra po megavatsatu, onda bi to trebao da bude dodatni predmet oporezivanja.

Sada se dobit u Hrvatskoj oporezuje s 18 posto za firme s prihodom preko 7,5 miliona kuna, a za one ispod tog praga, porez iznosi 10 posto ostvarene bruto dobiti.

Komentari (0)

Biznis