Biznis vesti

Lakićević: Preporuke za smanjenje potrošnje mogu da smanje uvoz struje i da donesu niže račune za domaćinstva

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

13/09/2022

-

09:37

Lakićević: Preporuke za smanjenje potrošnje mogu da smanje uvoz struje i da donesu niže račune za domaćinstva
Zoran Lakićević - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije koje je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike mogu da donesu uštede od 15 odsto, što će značiti manje novca koje država treba da izdvoji za uvoz struje, a istovremeno i niže račune za domaćinstva, koja će moći da ostvare i dodatne popuste ako budu imala niži račun u odnosu na isti mesec prethodne godine, rekao je Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

On je, gostujući na RTS-u, izjavio da je Ministarstvo donelo preporuke za domaćinstva, kao i za gradove i opštine, za državnu upravu, javna preduzeća koja treba da naprave svoje planove kako da smanje potrošnju.

"Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju, pre svega električne energije. Domaćinstva čine 42 odsto ukupne strukture dnevne potrošnje i tu može najviše da se uštedi, samo ako se malo povede računa, ako racionalnije koristimo uređaje u domaćinstvu", rekao je Lakićević.

On je napomenuo da od toga kako se i kada koristi bojler, šporet, frižeder, mašine za pranje veša i suđa, da li koristimo stare ili nove, LED sijalice, zavisi i procenat uštede koji ćemo ostvariti.

"Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima. Takođe, sva javna preduzeća treba da naprave plan o smanjenju potrošnje, a pojedine lokalne samouprave su već krenule sa sprovođenjem preporuka smanjivanjem javne rasvete“, rekao je državni seklretar.

Lakićević je podsetio da Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na povećanju ušteda sprovođenjem projekata unapređenja energetske efikasnosti i subvencijama za postavljanje solarnih panela, kao i da u ovim projektima učestvuje 25.000 domaćinstava, te da će se subvencionisanje nastaviti i u narednom periodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis