Biznis vesti

Bloomberg Adria o embargu na rusku naftu: Zabrana uvoza može izazvati nestašicu dizela u Srbiji

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

15/09/2022

-

23:37

Bloomberg Adria o embargu na rusku naftu: Zabrana uvoza može izazvati nestašicu dizela u Srbiji
Bloomberg Adria o embargu na rusku naftu: Zabrana uvoza može izazvati nestašicu dizela u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Početkom decembra stupa na snagu zabrana uvoza ruske nafte preko mora, koju je uvela Evropska unija (EU), a taj potez mogao bi u Evropi da dovede ne samo do povećanja cena goriva, već i do nestašice evrodizela. Kako piše Bloomberg Adria, to je mogući scenario i za Srbiju.

Naime, mera EU o zabrani uvoza ruske nafte preko mora uticaće i na Srbiju, jer Naftna industrija Srbije (NIS) rusku naftu više neće moći da uvozi preko Jadranskog naftovoda (JANAF). Međutim, srpski zvaničnici kažu da ćemo bez ruske nafte ostati već od prvog novembra. Dobra vest je to što Rusija nije najveći srpski dostavljač nafte, već Irak.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike dostavljenim Bloomberg Adriji, u 2021. godini uvezena sirova nafta iz Iraka činila je 47 odsto, iz Rusije 16 odsto, iz Kazahstana 11 odsto i iz Norveške tri odsto. Prošle godine prerađeno je i 23 odsto domaće, sirove nafte.

Iz Ministarstva navode da je slična struktura uvoza nastavljena i tokom 2022. godine, s tim da se tokom pojedinih meseci zbog povoljnije cene ruska nafta više uvozila. Trenutno je taj odnos 34 odsto nafte iz Rusije, a iz ostalih izvora 66 odsto. Loša vest je što je Evropa uvozila veliku količinu naftnih derivata iz Rusije.

Postoji rizik od nestašice evrodizela

Profesor FEFA Univerziteta Goran Radosavljević ne očekuje da će u Srbiji biti nestašice nafte nakon zabrane, s obzirom na to da nafte ima dovoljno na svetskom tržištu zbog smanjenja globalnog privrednog rasta. Pored toga, smatra da će Srbija na tržištu uspeti da nadoknadi ruski nedostatak. Međutim, ukazuje na to da bi se nedostatak naftnih derivata već mogao osetiti.

"Ne očekujem da će se kod nas osetiti nedostatak nafte, mislim da će se mnogo više osetiti, a to se oseća i u celoj Evropi, nedostatak direktno derivata, jer Evropa je od Rusije uvozila i velike količine dizela", rekao je Radosavljević za Bloomberg Adriju.

profimedia

 

On je naveo da Srbija cenu goriva nije vezala za cenu nafte, već za cenu dizela "FOB Mediteran".

"Na Mediteranu nedostaje dizela, zato je dizel skuplji i zato je i kod nas cena viša. U svakom slučaju, to bi moglo u naredna dva do tri meseca, kada krene ta zabrana, potpuno da dovede do nestašice dizela", smatra Radosavljević.

Ministarstvo: Ulažemo napore da ne dođe do nestašica


Ministarstvo rudarstva i energetike potvrdilo je za Bloomberg Adria da je povećanim uvozom gotovih derivata i sirove nafte iz Rusije, koja je korišćena u Rafineriji Pančevo za preradu derivata, sprečena nestašica dizela u Srbiji ove godine.

"Cena sirove nafte iz Rusije bila je nešto manja nego iz ostalih izvora, ali uštedu treba sagledavati iz drugih uglova, a najviše iz mogućnosti uvoza gotovih derivata nafte, kao i posledica koje nedostatak derivata može imati na stanovništvo i privedu Srbije."

Iz Ministarstva podsećaju da je tokom čitave godine cena evrodizela na svetskom tržištu znatno rasla, a kako je domaća proizvodnja bila nedovoljna da zadovolji potrebe privrede i građana, dodatne količine nafte iz Rusije za preradu omogućile su nesmetano snabdevanje tržišta.

"Takođe, javio se i problem sa logistikom, posebno u Kaspijskom regionu, zbog blizine ratnih dešavanja. Kombinovanjem odgovarajućih tipova sirove nafte, omogućeno je nesmetano snabdevanje tržišta derivata nafte ovim tipom goriva", rekli su u Ministarstvu energetike.

profimedia

 

Bloomberg Adria uputila je pitanje na adresu Ministarstva rudarstva i energetike i NIS-a iz kojih će izvora Srbija nadoknaditi ruske količine, međutim, ni jedna ni druga institucija nisu precizno odgovorile na to pitanje.

Iz NIS-a su nam rekli da se poslovanje te kompanije u ovom trenutku obavlja neometano, kao i da ostaju fokusirani na nastavak realizacije započetnih investicija i na očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata.

"Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu i tržište je uredno snabdeveno svim vrstama derivata. NIS u kontinuitetu vrši optimizaciju procesa nabavke sirove nafte, imajući u vidu da je u pitanju strateška sirovina za kompaniju", reklis u iz NIS-a.

Iz Ministarstva kažu da država ulaže velike napore da do nestašice ne dođe, kao i da se svi raspoloživi rezervoarski kapaciteti popunjavaju, podiže se nivo obaveznih i operativnih rezervi nafte.

Nafta iz Iraka i Kazahtana potencijalna zamena

Radosavljević navodi da su tipovi nafte koji najviše odgovaraju Rafineriji u Pančevu iračka nafta "kirkuk" i kazahstanska nafta. Ističe da će Srbija svakako morati da nađe na tržištu dopunu za nedostajuću rusku naftu, te pretpostaljva da je NIS već potpisao ugovore sa novim dobavljačima ili većim količinama od dosadašnjih dobavljača.

"Ugovori se ne potpisuju danas za sutra, već u nekom srednjem roku koji predviđa period od šest meseci do godinu dana", rekao je Radosavljević.

On je ukazao da je NIS promenio način kupovine nafte i da je počeo da sklapa aranžmane na godinu dana i da raspisuje tendere za kupovinu kako bi obezbedio nižu cenu. Očekuje da će na taj način nadoknaditi i rusku naftu bez koje ćemo, kako kažu zvaničnici, ostati već od prvog novembra, iako zabrana na nivou EU počinje od petog decembra.

profimedia

 

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela uredbu kojom se ograničavaju cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji. Tu uredbu produžava iz meseca u mesec, pa je tako i krajem avgusta donela odluku da će cene goriva ograničavati do kraja septembra.

Pored toga, Vlada Srbije je pre skoro dva meseca prvi put donela odluku o zabrani izvoza evrodizela, a prema ranijim izjavama zvaničnika, taj potez je učinjen kako bi te robe bilo dovoljno za domaće tržište.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis