Fokus

Da li Saudijska Arabija profitira od zapadnih sankcija Moskvi? Neobični putevi ruske nafte ka Bliskom istoku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Reuters, Bloomberg, DW

23/07/2022

-

16:02

Da li Saudijska Arabija profitira od zapadnih sankcija Moskvi? Neobični putevi ruske nafte ka Bliskom istoku
Da li Saudijska Arabija profitira od zapadnih sankcija Moskvi? Neobični putevi ruske nafte ka Bliskom istoku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, više je nego udvostručila uvoz ruskog mazuta u drugom tromesečju. Iako je ova vest za mnoge bila neobična, zapadni mediji pišu da je plan Rijada prilično jasan - kupovina ruskih energenata služi kako bi Saudijska Arabija podmirila pojačanu potražnju elektrana, a svoju naftu sačuvala za izvoz.

Nakon što je pre četiri meseca pokrenula invaziju na Ukrajinu, Rusija je pogođena zapadnim sankcijama zbog kojih je primorana da svoju naftu prodaje danas uz značajne popuste. S obzirom na rat i uzimajući u obzir činjenicu da mnoge države odbijaju da kupe energente od Rusije, Moskva sada svoju naftu na svetskom tržištu prodaje po nižim cenama. Sa druge strane, ogromne ekonomije poput Kine i Indije, kao i brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka, povećale su uvoz tog energenta iz Rusije.

Kako se čini, upravo u tome je Saudijska Arabija i videla priliku. Naime, ova zemlja koristi naftu za proizvodnju električne energije, a na Arabijskom poluostrvu je posebno velika količina električne energije neophodna za hlađenje tokom leta. Uvoz ruske nafte omogućava upravo to da Saudijska Arabija sopstvenu naftu nastavi da izvozi, a samim tim i nastavi da ostvaruje profite.

Za to vreme, cena nafte nastavila je da varira i danas se ona drži znatno ispod 100 dolara po barelu, a kako piše Blumberg, nervoza na tržištu se pojačala nakon što je Saudijska Arabija odbila da obeća povećanje proizvodnje u razgovorima prilikom posete američkog predsednika Džoa Bajdena toj zemlji, kao i zbog poremećaja na naftovodu Kijstoun zbog kojih su smanjene isporuke kanadske nafte američkim rafinerijama.

Koliko su Saudijci uvezli ruske nafte?

I iako su i ruski i saudijski zvaničnici odbili da komentarišu ovaj skok u saudijskom uvozu, brojke koje je objavio Rojters vrlo jasno pokazuju o kakvom je zaokretu na tržištu reč. Prema podacima ove agencije, koja se poziva na podatke Refinitiva, u drugom kvartalu 2022, od aprila do juna u Kraljevinu Saudijsku Arabiju je preko ruskih i estonskih luka stiglo 647.000 tona nafte. To odgovara količini nešto većoj od 7.000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno. U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona.

Sa druge strane, saudijski izvoz sirove nafte i derivata bio je u periodu od februara do aprila blizu rekordnih devet miliona barela dnevno, a izvoz sirove nafte blizu 7,3 miliona barela dnevno, podaci su međunarodne organizacije za naftnu statistiku JODI.

Saudijska Arabija i dalje sarađuje sa Rusijom u grupi OPEC+, koju čine Organizacije zemalja-izvoznica nafte i grupa nezavisnih proizvođača. Saudijski zvaničnici igraju istaknutu ulogu u OPEC-u, a ruski među ovim nezavisnim proizvođačima, prenosi Al Džazira.

I Rijad zapravo već godinama uvozi ruski mazut, što smanjuje potrebu Saudijske Arabije za preradom sirove nafte i ostavlja joj više barela za prodaju na međunarodnim tržištima po višim cenama, tumači Rojters. Mazut je, naime, potreban elektranama koje ga najviše koriste upravo leti zbog skoka potrošnje struje za rashlađivanje. 

Ono što je takođe zanimljivo jeste i to što su Egipat i Estonija postali veliki izvoznici nafte u Saudijsku Arabiju, a Blumberg piše i kako se iznenadni rast izvoza nafte iz Egipta može objasniti indirektnim izvozom ruske nafte u zemlju kojoj ta ruska nafta ne treba.

Kako je preneo Jutarnji list, primećeno je da ruski tereti idu prema egipatskom Crvenom moru do Ain Sukhana terminala, a odatle se nafta šalje prema više luka u Saudijskoj Arabiji. Ministar energetike Saudijske Arabije odbio je da komentariše tok nafte iz tog terminala, a komentar nije stigao ni iz egipatske direkcije .

Odbijen Bajdenov zahtev

Predsednik SAD Džo Bajden prošle nedelje je bio u poseti Bliskom istoku, a na tom putu stigao je i do Saudijske Arabije. Vašinton želi da Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEC-a pumpaju više nafte kako bi pomogli da se smanje visoke cene benzina i ublaži najveća inflacija u SAD u poslednje četiri decenije. Međutim, taj zahtev zasad nije naišao na odobravanje. Istovremeno, SAD nastavljaju da guraju svoj plan da se ograniče cene ruske sirove nafte kako bi Moskva bila lišena prihoda za finansiranje rata u Ukrajini.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

 

"Odluka o povećanju proizvodnje nafte podleže uticaju više faktora i sagledavanja i ne zavisi od zahteva SAD-a. Postoje tehničke, političke i ekonomske poteškoće vezane za tu odluku", izjavio je Abdulaziz Sager, predsednik Istraživačkog centra Persijskog zaliva sa sedištem u Rijadu, navodi Rojters.

Na naftnim tržištima je poslednjih nedelja zabeležena visoka volatilnost cena pod uticajem zabrinutosti da bi preteća recesija mogla da nagrize potražnju, pada dolara sa njegovih rekodrnih nivoa i znakova da je fizički raspoloživa ponuda "crnog zlata" i dalje nedovoljna.

Cene nafte drže se znatno iznad 100 dolara po barelu nakon što su u ponedeljak zabeležile najveći jednodnevni rast od maja, usled uznemirenosti trgovaca zbog zaoštravanja situacije s tržišnom ponudom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet