Fokus

SAD i Saudijska Arabija potpisali 18 sporazuma o saradnju, nastojanje da se spreči Iran da razvije nuklearno oružje

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2022

-

12:45

SAD i Saudijska Arabija potpisali 18 sporazuma o saradnju, nastojanje da se spreči Iran da razvije nuklearno oružje
SAD i Saudijska Arabija potpisali 18 sporazuma o saradnju, nastojanje da se spreči Iran da razvije nuklearno oružje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija saglasile su se oko važnosti sprečavanja Irana da razvije nuklearno oružje.

Dve države su potpisale 18 sporazuma i memoranduma o razumevanju u cilju razvijanja saradnje u oblasti energetike, investicija, komunikacija, svemirskih programa i zdravstva tokom posete predsednika SAD Džozefa Bajdena Rijadu.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je Bajden takođe potvrdio stalnu rešenost SAD da podrži "bezbednost i odbranu teritorije Saudijske Arabije i da pomogne toj zemlji da dobije sve što joj je neophodno za odbranu svog naroda i teritorije od spoljnih pretnji", prenosi Rojters.

Saudijska Arabija i SAD naglasile su potrebu daljeg odvraćanja Irana od uplitanja u „unutrašnja pitanja drugih zemalja, njegove podrške terorizmu i njegovih napora da destabilizuje bezbednost i stabilnost regiona“, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Obe strane su naglasile važnost očuvanja slobodnog toka trgovine kroz strateške međunarodne vodene puteve kao što su Bab al-Mandeb i Ormuški moreuz, prenosi Rojters.

Teheran i Rijad, vodeće šiitske i sunitske muslimanske sile na Bliskom istoku, prekinuli su veze 2016. godine zbog podrške suprotstavljenim stranama u ratovima širom regiona, od Jemena do Sirije, navodi britanska agencija.

Tokom Bajdenove posete SAD i Saudijska Arabija potpisale su 18 sporazuma i memoranduma o razumevanju u cilju razvijanja saradnje u oblasti energetike, investicija, komunikacija, svemirskih programa i zdravstva.

Neke od sporazuma SAD su potpisale sa saudijskim ministarstvima energetike i investicija i Kraljevskom komisijom za Džubailu i Janbuu, dva velika industrijska saudijska grada, a neke su potpisale privatne saudijske i američke kompanije, uključujući Boing i Rejteon u odbrambenoj industriji, Medtronik, Didžital dajagnostiks i IKVIA u sektoru zdravstvene zaštite i niz drugih u oblasti energetike, turizma, obrazovanja i proizvodnje, navodi saudijska državna novinska agencija SPA, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet