Fokus

Bajden u Saudijskoj Arabiji, pozdrav pesnicama iz predostrožnosti

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

22:46

Bajden u Saudijskoj Arabiji, pozdrav pesnicama iz predostrožnosti
Džo Bajden i princ Muhamed bin Salman - Copyright Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je večeras posetu Saudijskoj Arabiji susretom sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i kraljem Salmanom u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom i najvećim svetskim izvođačem nafte.

Bajdena je na aerodromu dočekao guverner Meke, princ Kalid Al Fejsal, nakon čega se uputio u kraljevsku palatu gde se, kako je saudijska televizija prikazala, pozdravio dodirom pesnica sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Državna novinska agencija SPA kasnije je objavila fotografiju Bajdena kako se rukuje sa kraljem Salmonom bin Abdulazizom.

Na početku Bajdenove posete Bliskom istoku, zvaničnici su rekli da će on izbegavati blizak kontakt, kao što je rukovanje, iz predostrožnosti zbog kovida 19.

Posle susreta sa kraljem, Bajden i njegov tim počeli su radni sastanak sa prestolonaslednikom Bin Salmanom i saudijskim ministrima.

Pristup novinara najvišim zvaničnicima je ograničen. Izveštači Bele kuće nisu prisustvovali prvom susretu Bajdena i prestolonaslednika, a novinari su samo na kratko pušteni na sastanak.

"Bin Salman negirao odgovornost za ubistvo Kašogija"

Predsednik SAD-a rekao je da je postavio pitanje o "nečuvenom" ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, tokom današnjeg razgovora sa saudijskim prestolonaslednikom za kog američki obaveštajci tvrde da je nalogodavac ubistva novinara u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine.

Bajden je posle razgovora sa saudijskim prestolonaslednikom rekao novinarima da mu je Bin Salman preneo "da nije lično odgovoran" za ubistvo Kašogija.

"Ja sam naveo da mislim da jeste", dodao je američki predsednik.

Bajden je kazao da je bio "direktan i otvoren" sa Bin Salmanom o pitanju ljudskih prava.

"Američki predsednik da ćuti o ljudskim pravima - to nije u skladu sa onim ko smo mi, Amerikanci, i ko sam ja", dodao je Bajden.

On je istakao da se ne kaje zbog svojih reči tokom predsedničke kampanje, kada je obećao da će izopštiti Saudijsku Arabiju kao odgovor na ubistvo Kašogija. Američki predsednik je kazao da ne može da garantuje da Bin Salman ili neki elementi Saudijske Arabije neće opet ubiti disidenta, ali je obećao snažan odgovor.

"Ukoliko se nešto ovako desi ponovo, dobiće odgovor, i više od toga", rekao je Bajden.

"Resetovanje" odnosa?

Energetski i bezbednosni interesi podstakli su američkog predsednika i njegove saradnike da odluče da ne izoluju Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika nafte, koja jača veze sa Rusijom i Kinom, posebno u vreme zabrinutosti zemalja Zaliva zbog povlačenja SAD iz regiona, prenosi Rojters.

Štaviše, Bajden je najavio danas u Džedi da će do kraja godine mirovne snage napustiti ostrvo Tiran u Crvenom moru, što je najnoviji znak da se Saudijska Arabija i Izrael pokreću ka normalizaciji, javlja AP. Američke trupe su na Tiranu kao deo Multinacionalnih snaga i posmatrača od 1981, nakon što su Izrael i Egipat postigli mirovni sporazum.

Bajden je prvi američki predsednik koji je doleteo iz Izraela direktno u Džedu, što je potez za koji Bela kuća kaže da predstavlja "mali simbol" otopljavanja veza između Izraela i Saudijske Arabije.

Uoči Bajdenove posete, Saudijska Arabija je otvorila svoj vazdušni prostor za sve avio-prevoznike, otvarajući put za dalje letove ka i iz Izraela, u odluci koju je Vašington pozdravio kao korak napred na putu za integrisaniji, stabilniji i sigurniji Bliski Istok.

Vašington nastoji da obnovi odnose sa zemljom za koju je američki predsednik ranije obećao da će se postarati da bude izopštena na međunarodnoj sceni, posle ubistva novinara Kašogija.

Energetski i bezbednosni interesi naveli su Bajdena i njegove saradnike da odustane od odluke o izolaciji zalivskog giganta u proizvodnji nafte, koji je u međuvremenu jačao odnose sa Rusijom i Kinom, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet