Biznis vesti

Za štednju struje račun manji i do 30 odsto: Vlada Srbije donela zaključak o povlasticama za one koji smanje potrošnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2022

-

11:05

Za štednju struje račun manji i do 30 odsto: Vlada Srbije donela zaključak o povlasticama za one koji smanje potrošnju
Za štednju struje račun manji i do 30 odsto: Vlada Srbije donela zaključak o povlasticama za one koji smanje potrošnju - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, Google Maps, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Domaćinstva koja u oktobru budu uštedela struju u odnosu na isti mesec prošle godine od pet do 20 odsto dobiće popust od 15 odsto, potvrđeno je za Euronews Srbija u Vladi Srbije. Vlada Srbije je usvojila danas zaključak na osnovu kojeg će građanima koji ostvare uštedu kilovata veću od 20 do 30 odsto, račun biti umanjen za 20 odsto, dok će oni koji budu najviše štedeli i koji smanje potrošnju električne energije za više od 30 odsto, dobiti popust na potrošenu struju od 30 odsto. 

Vlada Srbije će na ovaj način stimulisati građane koji budu štedeli električnu energiju u periodu od oktobra do kraja marta slede godine. Kako navode iz Vlade Srbije, korisnici koji nemaju potrošnju u obračunoskom periodu, u objektima poput vikendica, popust se neće obračunavati.

"Tako će, građani koji sopstvenom štednjom umanje iznos računa za električnu energiju, dobiti dodatni popust na taj račun, u procentima prema navedenoj formuli. Na ovaj način država će stimulisati domaćinstva da umanje potrošnju električne energije, što će pomoći smanjenju troškava Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i stabilazaciji snabdevanja, a usled globalnog poremećaja na tržištu električne energije i naglog skoka cene",  saopštili su iz Vlade Srbije.

Ovu meru je pre nekoliko dana najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao značaj đštednje, jer se "očekuje užasno teška zima iz više razloga".

"Time će EPS da izgubi deo prihoda, ali će država da dobije jer trenutno troši ogroman novac da uveze struju. Mi uvozimo nekada i dnevno po 20 gigavata što može da bude i 20 miliona dnevno cena", rekao je Vučić.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. 

"Na osnovu potencijalno ostvarenih ušteda, procenjuje se da se na dnevnom nivou može uštedeti više od 15 odsto ukupne dnevne potrošnje električne energije na nivou Srbije, što se preslikava i na godišnji nivo i iznosi oko 5.300 GWh, od ukupno potrošenih 33.000 GWh. Drugim rečima, ne bi bilo potrebe za uvozom na godišnjem nivou", navode u resornom ministarstvu.

Oni napominju da je dnevna potrošnja električne energije u Srbiji u letnjem periodu oko 90 gigavat-sati dnevno, a u zimskom periodu 120 gigavat-sati dnevno. Od toga domaćinstva troše 42%, industrija 25%, transport 3%, javno-komercijalni sektor 17%, dok su gubici 13%.

Koje su preporuke za štednju?

Za domaćinstva su izdate preporuke za uštedu na toploj vodi, koje se odnose na korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60 stepeni Celzijusa. Uštede na rashladnim i grejnim uređajima se predlažu tako što će se frižider podesiti na 4°C, a zamrzivač na -18°C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji.

Iz Ministarstva ukazuju i na razumno korišćenje grejnih uređaja u svom domu, tako što će se u toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavese. Preporuke su i da se ne pokrivaju grejni elementi i uređaji nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.

profimedia

 

Uštede kod mašina za pranje veša i suđa su da se koristi mašina za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije, da se izbegava sušenje veša u sušilicima već da se veš suši na vazduhu. U napomenama stoji i da treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.

Kada je u pitanju ušteda energije kod pripreme hrane, iz Ministarstva energetike predlažu da treba kuvati u poklopljenoj posudi, jer se tako štedi do 20 odsto energije. Takođe, sugerišu da treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20 odsto energije. Navode da, kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Oni navode da se na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sara

16.09.2022 11:52

Treba da se štedi, to je uredu ali bilo bi dobro da malo sankcionišete one koji su doveli do urušavanja elektroenergetskog sistema države.

Biznis