Biznis vesti

Rusija bi brzo mogla da pronađe nova tržišta za polovinu nafte na koju je EU uvela embargo

Komentari

Autor: Bloomberg

17/09/2022

-

15:55

Rusija bi brzo mogla da pronađe nova tržišta za polovinu nafte na koju je EU uvela embargo
Rusija bi brzo mogla da pronađe nova tržišta za polovinu nafte na koju je EU uvela embargo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazil, Šri Lanka i Južna Afrika su među zemljama koje bi mogle da zauzmu mesto EU kao nova tržišta za rusku energente.

Moskva će biti u mogućnosti da pronađe nova tržišta za polovinu izvoza sirove nafte koja je podložna briselskom embargu izvestio je u petak Bloomberg, poziivajući se na analitičku kompaniju Kpler.

Prema pravilima embarga, većini ruske nafte biće zabranjen uvoz u EU od decembra, dok će izvoz naftnih derivata u blok biti zabranjen od februara. Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, to znači da će oko dva miliona barela ruske nafte dnevno ostajati nepotraženo - osim ako Rusija ne preusmeri njenu isporuku.

Međutim, prema Kpleru, Indonezija, Pakistan, Brazil, Južna Afrika, Šri Lanka i brojne zemlje Bliskog Istoka mogle bi zajedno da kupuju do milion barela ruske nafte dnevno ove zime.

Moskva je već počela da preusmerava deo svoje nafte u Aziju, povećavajući izvoz u Indiju i Kinu nakon što su neki evropski kupci odbili dalje isporuke. Rusija je ponudila velike popuste kako bi privukla kupce.

Analitičari kažu da bi se popust mogao pokazati primamljivim, a Bliski istok, koji bi mogao uzeti čak 500 hiljada barela dnevno ruske sirove nafte i odlučiti da preusmeri naftu koja se ranije koristila u zemlji na izvozna tržišta.

Ranije su se pojavili izveštaji da Indonezija razmatra kupovinu ruske nafte sa popustom od 30 odsto, ali čeka da vidi da li će se Kina i Indija složiti da se pridruže inicijativi za ograničavanje cena koju je pokrenula G7 kako bi obuzdala ruski profit od izvoza nafte.

Komentari (0)

Biznis