Biznis vesti

Udruženje za informisanje potrošača: Cene namirnica u Austriji drastično rastu

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

12:45

Udruženje za informisanje potrošača: Cene namirnica u Austriji drastično rastu
Udruženje za informisanje potrošača: Cene namirnica u Austriji drastično rastu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji se u proteklom periodu beleži značajan rast cena prehrambenih proizvoda i nestala je cenovna razlika između diskonta i supermarketa. U protekle četiri godine su u velikoj meri skočile cene svih proizvoda pre svega iz nižeg cenovog ranga, zaključak je Udruženja za informisanje potrošača (VKI).

Cenovna razlika između diskonta i supermarketa sve više nestaje, a upoređivanje cena postaje sve važnije prilikom kupovine. U 2018. godini je razlika između diskonta i supermarketa bila još na šest odsto, a ove godine se smanjila na tri odsto, tvrdio je VKI.

Od jula 2018. do avgusta ove godine su jeftiniji prehrambeni proizvodi poskupeli za između 22 i 27 odsto, a proizvodi poznatih marki za 22 do 24 procenata. Najmanji rast cena zabeležen je kod "bio-proizvoda", gde je iznosio 15 do 17 odsto.

"Upadljiv je bio skok cena pojedinih proizvoda u nižem cenovnom segmentu. Cena biljnih ulja se u poslednje četiri godine udvostručila, a u jednom slučaju za čak 144 odsto", konstatovao je VKI.

Udruženje ističe da se rast cena od 50 do 70 odsto beleži i kod hleba, tosta, brašna, testenine. To, ukazuju, važi i za razne zamrznute proizvode i salame. "Ko trenutno želi povoljnije da pazari mora u svakom slučaju porediti cene", savetuje Kristijan Korher, šef sektora za istraživanje u VKI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis