Biznis vesti

Potres na tržištu energenata posle Putinove najave o mobilizaciji - cene gasa i nafte naglo skočile

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

21/09/2022

-

12:22

Potres na tržištu energenata posle Putinove najave o mobilizaciji - cene gasa i nafte naglo skočile
Potres na tržištu energenata posle Putinove najave o mobilizaciji - cene gasa i nafte naglo skočile - Copyright AP/Mikhail Metzel, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Cena nafte danas je skočila za više od dva odsto, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju, eskalirajući tim potezom rat u Ukrajini i podižući zabrinutost za snabdevanje naftom i gasom, prenosi Ju-Es njuz. Fjučersi za naftu Brent su porasli za 2,28 dolara, ili 2,5 odsto, na 92,90 dolara po barelu, nakon pada od 1,38 dolara prethodnog dana.

Američka nafta WTI iznosi 86,16 dolara po barelu, što je povećanje za 2,22 dolara ili 2,6 odsto, navodi Rojters. Ruski predsednik je saopštio da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji koja počinje danas, sa obrazloženjem da time brani ruske teritorije od Zapada koji želi da uništi Rusiju.

Eskalacija će svakako dovesti do povećane neizvesnosti vezano za snabdevanje ruskim energentima, izjavio je Voren Paterson, jedan od direktora u ING banci, navodi Rojters.

I cena gasa na uzlaznoj putanji

Nakon što je Rusija objavila da intenzivira vojnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, cene gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji povećane su od danas zbog bojazni od novog potresa na globalnim finansijskim i energetskim tržištima.

Na holandskoj berzi energenata na kojoj se formira i evropski standard za cene energenata, cena gasa je jutros povećana za 14 evra po megavat satu (MVh) i sada iznosi 210 evra, a značajno povećanje cena potvrđeno je i u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Predsednik Vladimir Putin naredio je danas prvu mobilizaciju u Rusiji od završetka Drugog svetskog rata upozorivši Zapad da će Moskva odgovoriti svom silinom svog ogromnog vojnog arsenala ukoliko Zapad nastavi, kako je doslovno rekao, "sa nuklearnom ucenom".

"Misljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, danas je rezultiralo porastom cena", ukazali su analiticari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Putinova najava zajedno sa brojnim tržišnim previranjima poput nacionalizacije nemačkog preduzeća Uniper, ili planova vlade Velike Britanije da se preduzećima subvencionišu računi za električnu energiju, sinergetski su doprineli globalnim tržišnim potresima.

U međuvremenu tropska oluja koja se razvija u Meksičkom zalivu mogla bi da blokira američke pomorske izvozne terminale za tečni prirodni gas (LNG) iz kojih stiže oko 40 odsto ukupnog evropskog uvoza LNG u ovoj godini, upozorili su analitičari Endži Enerdži Skena.

Na pomorskim terminalima u Velikoj Britaniji i u severozapadnoj Evropi se očekuje skori dolazak prethodnog konvoja tankera sa američkim gasom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis