Biznis vesti

Brnabić sa japanskim privrednicima koji posluju u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

14:34

Brnabić sa japanskim privrednicima koji posluju u Srbiji
Brnabić sa japanskim privrednicima koji posluju u Srbiji - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ fotografija niske rezolucije

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić priredila je večeras po lokalnom vremenu u Tokiju večeru za japanske privrednike čije kompanije posluju u Srbiji. Ona je navela da bi od njih želela da čuje šta još država može da uradi kako bi oni dodatno unapredili svoje poslovanje u Srbiji.

"Radujemo se što u Srbiji raste broj japanskih investitora, posebno u poslednje tri godine. Japanski investitori su jedni od najkonzervativnijih, ali kada jednom dođu u neku zemlju, i drugi ih prate", rekla je Brnabić.

Dodala je da je danas prisustvovala državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je, kazala je, bio veliki prijatelj Srbije, koji je 2018.godine posetio našu zemlju, takođe, sa privrednim delegacijom.

Premijerka je nazdravila "za prijateljstvo Srbije i Japana, uz zahvalnost privrednicima te zemlje što veruju u Srbiju".

Večeri prisustvuju predsednik "Toyo Tire Corporation" Takaši Šimizu, predsednik "Yazaki Corporation" Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora "Japan Tobacco" Mucuo Ivai. Na večeri su i predsednik kompanije "Minth Japan" Tomojuki Jamada, kao i Sofi Čin iz "Minth Group", izvršni direktor "Automotive Division", dela "Toyota Tsusho Corporation" Šigeru Harada kao i Rikija Ivase, generalni menadžer odseka za globalnu prodaju "Toyota Tsusho Corporation".

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ fotografija niske rezolucije

 

Večeri prisustvuju i izvršni potpredsednik "Mitsubishi Corporation" Kijotaka Kikući, kao i jedan od potpredsednika NIDEC Grupe Ðunićiro Nagajama.

Ekonomski odnosi Srbije i Japana su u usponu, a japanske kompanije poslednjij nekoliko godina ulažu na srpsko tržište.

Prošle godine ostvaren je rekordan obim robne razmene od 324,6 miliona dolara. I izvoz (117,2 miliona dolara) i uvoz (207,4 miliona dolara) pojedinačno su dostigli svoje maksimalne vrednosti u poslednjih 10 godina.

Za rast srpskog izvoza u Japan u prethodnih nekoliko godina zaslužno je povećanje plasmana na japanskom tržištu vodećeg proizvoda u strukturi izvoza - cigareta koje čine 86,3% ukupnog izvoza.

Najveći izvoznik u Japan je kompanija "Philip Morris Operations", sa učešćem od 86,3 odsto u ukupnom izvozu.
 

Komentari (0)

Biznis