Biznis vesti

Šta su zanimanja novog doba? 4.0 Fest sutra na Dorćol Placu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2022

-

15:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti 4.0 Fest koji obuhvata teme trendova i promena na tržištu rada u četvrtoj industrijskoj revoluciji, održaće se sutra na Dorćol Placu. Direktorka festivala Andrijana Sajko ističe da je Srbija lider u regionu po pitanju digitalizacije, ali ne zaostaje ni na svetskom tržištu.

"Prilično smo u korak sa svetom. Imamo ozbiljne stručnjake i eksperte u kompanijama koji su pioniri pre svega u gejming industriji i virtuelnoj realnosti", ističe Sajko za Euronews Srbija, ali dodaje da će na panelu važna tema biti koliko je država spremna na digitalizaciju javne uprave.

U okviru festivala organizovaće se tri panela – "Digitalizacija klasičnih zanimanja", "Doživeti stotu" i "Zanimanje novog doba".

"Prvi panel će se baviti time kako digital utiče na klasična zanimanja, koliko ih unapređuje. Koliko su ljudi koji se bave ekonomskim pravnim strukama, koji se bave državnom javnom upravom, moraju da budu u trendu sa sve više nadolazećom digitalizacijom", objašnjava direktorka festivala Andrijana Sajko.

Simbolično imenovan panel "Doživeti stotu" bavi se temom koliko tehnologija može da utiče na zdrav život, koliko olakšava svakodnevnicu i doprinosi životnom stilu.

Panel "Zanimanja novog doba" bavi se zanimanjima koja su nastala pod uticajem dostupnosti interneta i fokusiraju se najviše na društvene mreže

"Ove godine smo se potrudili da se fokusirano na ženski princip i na ženske preduzetničke inicijative baš zbog toga što dostupnost interneta otvara vrata ženama i olakšava im put. One ne moraju da žive u velikim centrima, ne moraju da budu prisutne u nekim sedištima ekonomskih i finansijskih zbivanja, mogu bukvalno da budu u bilo kom delu sveta, da imaju pristup internetu", objašnjava direktorka festivala 4.0 Fest.

Upitana, koliko obrazovanje uspeva da prati trend digitalizacije, Sajko ističe:

"Donekle prati, ali ne mogu da kažem da je nešto sjajno ispraćeno i da smo daleko otišli u tom pravcu".

Sagovornica ističe da je 4.0 Fest u saradnji sa programerima napravio platformu gde profesori istorije ili geografije mogu na poseban način da približe gradivo učenicima. "Đaci mogu u virtuelnoj realnosti da pogledaju neku bitku u Prvom ili Drugom svetskom ratu".

4.0 kompas

Platforma 4.0 kompas predstavljena je još prethodne godine. U pitanju je neka vrsta profesionalne orijentacije.

"Kreirali smo platformu koja kroz rešavanje upitnika vodi korisnike kroz svet zanimanja. Ta platformu pokazuje da li ste za karijeru u javnom sektoru u korporativnom sektoru ili obrazovnom... Dosta je interesantno", objašnjava sagovornica.

Ona ističe da je pokazatelj efikasnosti ovog upitnika, kada profesionalno ostvarene osobe popune test i zaista se ispostavi da im najviše odgovara sektor u kom već posluju.

Komentari (0)

Biznis