Biznis vesti

Većina građana na evidenciji NSZ posao traži duže od godinu dana - 64 odsto spada u kategoriju dugoročno nezaposlenih

Komentari

Autor: FoNet

30/09/2022

-

13:19

Većina građana na evidenciji NSZ posao traži duže od godinu dana - 64 odsto spada u kategoriju dugoročno nezaposlenih
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Stopa nezaposlenosti u Srbiji 2021. godine iznosila je 11 odsto, ali je smanjenje nezaposlenosti otvorilo novi izazov - učešće ranjivih društvenih grupa koje odlikuje teža zapošljivost postalo je mnogo veće i većina nezaposlenih posao traži duže, saopštila je danas nemačka Organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Čak 64 odsto osoba na evidenciji nezaposlenih NSZ spada u kategoriju dugoročno nezaposlenih, odnosno u one koje traže posao duže od godinu dana. Više od polovine čine žene i njihovo učešće konstantno raste - 2019. godine iznosilo je 54,7 odsto, a 2021. ih je bilo 56 odsto.

Udeo nezaposlenih starijih od 50 godina u poslednje dve godine porastao je sa 34 na 37 odsto, dok je kod mladih ostao na 20 odsto.

Kada je reč o obrazovnoj strukturi, više od trećine nezaposlenih u 2021. godini bilo je bez kvalifikacija ili niskokvalifikovano, nema srednju školu, a u toj grupi najveći udeo čine osobe koje su nezaposlene duže od dve godine.

Radi rešavanja tog problema, GIZ, u saradnji s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ), realizuje programe u oblasti zapošljavanja usmerene na osetljive društvene grupe i teže zapošljive koje su i dugoročno nezaposlene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis