Biznis vesti

Struktura nezaposlenih u Srbiji: Svaki treći završio samo osnovnu školu, na birou najmanje fakultetski obrazovanih

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews

25/11/2021

-

16:10

Struktura nezaposlenih u Srbiji: Svaki treći završio samo osnovnu školu, na birou najmanje fakultetski obrazovanih
Struktura nezaposlenih u Srbiji: Svaki treći završio samo osnovnu školu, na birou najmanje fakultetski obrazovanih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svaki treći građanin Srbije koji se nalazi u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema nikakve kvalifikacije, dok je svaki drugi završio srednju školu. Na ovo je ukazao direktor NSZ Zoran Martinović i dodao je u njihovoj evidenciji trenutno 482.000 osoba, što je najmanji broj nezaposlenih u protekle dve decenije. On kaže da je samo u prvih 10 meseci ove godine 191.000 osoba koje su bile na evidenciji NSZ našlo posao, što je za 9,1 odsto više nego prethodne godine.

Martinović je rekao da je kvalifikaciona struktura onih koji su na evidenciji NSZ vrlo nepovoljna, jer je 34 odsto njih bez kvalifikacija ili su polukvalifikovani, 50 odsto su osobe sa srednjom stručnom spremom, dok ostatak čine fakultetski obrazovani.

"Najteže se zapošljavaju nekvalifikovani koji ne poseduju nikakva znanja i veštine. Imamo veliki broj lica koja nemaju završenu ni osnovnu školu. Ali čak i za takva lica ima posla ukoliko žele da rade na najjednostavnijim poslovima. Međutim, imamo situaciju da sve češće izbegavaju da rade, tako da mnogi poslodavci ne mogu da nađu radnike za te poslove“, izjavio je Martinović za Tanjug.

On dodaje da često samo formalno obrazovanje nije dovoljno za pronalazak posla, posebno ako to znanje ne prati i praktičan rad.

"Oko 20 odsto su mladi do 30 godina, najveći broj osoba jima od  30 do 50 godina, dok ostatak čine oni stariji. Prosečan period čekanja na zaposlenje je dve godine. Postoje i oni koji nađu posao i za mesec dana, ali i oni koji ga traže i duže od tri godine. Postoje lica koja se nalaze na našoj evidenciji, ali koja ne traže aktivno posao, tu su samo zbog beneficija i ona su na evidenciji i duže od 10 godina", objasnio je direktor NSZ.

On je napomenuo da je lista onih koji najlakše pronalaze posao godinama nepromenjena.

"To su oni koji poseduju znanje i veštine, zanatlije, građevinski radnici, ugostiteljski radnici, medicinske sestre. Od visokoobrazovanih inženjeri elektrotehnike, IT tehnologija, građevine, mašinstva, doktori, lekari sa specijalizacijama, profesori stranih jezika. To su zanimanja koja najlakše pronalaze posao i koja spadaju u deficitarne poslove", rekao je Martinović.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis