Biznis vesti

Otvorena dvodnevna konferencija u PKS: Sve o izazovima sa kojima se suočavaju žene u preduzetništvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

12:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Žene čine manje od trećine svih preduzetnika u Srbiji. Glavni izazovi s kojima se suočavaju žene preduzetnice uključuju rodnu diskriminaciju i stereotipizaciju, preopterećenost zbog istovremene brige o porodici i poslu, poteškoće finansiranja, nepoverenje i pocenjivanje njihve stručnosti, znanja, sposobnosti i iskustava.

Sve je to tema dvodnevnog skupa EXPO 2022 za žene u preduzetništvu, pod nazivom "Žensko preduzetništvo – povežite se za pokretanje i unapređenje svog biznisa" u organizaciji agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Woman u Srbiji, u saranji sa Privrednom komorom Srboke i Udruženjem poslovnih žena.

Događaj, koji se održava u velikoj sali PKS, otvorila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Što je više žena zaposleno i što više njihovih preduzeća nastaje i opstaje, pogotovo u ovakvim vremenima, to je bolje celom društvu", izjavila je Mihajlovićeva. 

Ocenila je da najveći broj žena osniva svoja preduzeća u iznudici, jer nisu imale prilike da se negde drugde zaposle.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Bez obzira na to, država je stvorila osnove da žene mogu da se bave preduzetništvom, ali je i dalje mnogo diskriminacije na tržištu rada, u poslovanju kompanija koje vode žene i opstajanju njihovih biznisa", rekla je potredsednica vlade.

Na događaju će pristustvovati predstavnici Ujedinjenih nacija, spredstavnici vlade Srbije i privrednog sektora. Iako ima sve više žena u biznisu, malom, velikom i srednjem.

Predstavnica PKS: Položaj žena u preduzetništvu znatno bolji

Direktorka sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić izjavila je da je u Srbiji 31 odsto ženskih preduzeća i da komora intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva i povećanju njihovog broja, jer se ženjkso preduuzetništvo smatra snažnim resursom novog zapošljavanja, koji treba iskioristiti na što bolji i kvalitetniji način.

"Moram da istankem da je položaj žena u preduzetništvu znatno bolji, Privredna komora Srbije radi na unapređenju ženskog preduzetništva i na ekonomskom osnaživanju žena. Mi smo prepoznali snažan resurs u ženskom preduzetništvu, upravo iz tih razloga je formirana sekcija za žensko preduzetništvo", ističe za Euronews Srbija Simonić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Privredna komora danas održava panel koji je upravo namenjen ekonomskom osnaživanju žene.

Upitana da li je došlo do izjednačavanja plata muškaraca i žena, sagovornica je rekla:

"I dalje postoji jaz, ali jedna od tema prevazilaženja tog jaza, tako da se nadam da ćeo u narednom periodu smanjiti tu razliku", dodaj Simonić.

Većina ženskih firmi uspešno prošlo kroz krizu

Predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović Pantić kaže da je kriza pokazala da su ženska preduzeća otporna i da više ne igraju na sigurno, već biraju pametne poslovne strategije.

"To znači da se ubrzano digitalizuju da inoviraju i da biraju strategije koje im omogućavaju održivost", ocenila je Popovićeva.

Iznela je rezultate istraživanja s kraja 2021. godine po kojima je samo jedna ženska firma najavila da će biti zatvorena zbog negtivnih efekata krize, dok su sve druge uspešno prošle kroz sve probleme kovid krize.

"Jedna od pametnih strategija koje žene biraju jeste umrežavanje, zbog čega smo danas ovde. Veliko mi je zadovoljstvo što su sa nama 150 ženskih preduzeća iz Srbije i regiona. Očekujem da će ona kroz umrežavanje razvijati svoje poslove", navela je Popovićeva.

Komentari (0)

Biznis