Biznis vesti

Mađarska: Novim naftovodom Srbija dobija jeftiniju uralsku naftu

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

16:05

Mađarska: Novim naftovodom Srbija dobija jeftiniju uralsku naftu
Mađarska: Novim naftovodom Srbija dobija jeftiniju uralsku naftu - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban dogovorili su se o izgradnji naftovoda prema Mađarskoj koji će Srbiji omogućiti snabdevanje jeftinijom uralskom sirovom naftom, povezivanjem s naftovodom "Družba", naveo je danas portparol vlade u Budimpešti Zoltan Kovač.

Kovač je na svom Tviter nalogu napisao da se Srbija sada snabdeva naftom većinom naftovodom preko Hrvatske, ali da to "verovatno neće biti moguće u budućnosti zbog uvedenih sankcija".

Predsednik Vučić je izjavio u subotu, tokom obraćanja javnosti, da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen s Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđo u dužini do 128 kilometara, kako bi Srbija "dobila još jedna pravac snabdevanja i mogućnost da bira ono što je za nju povoljnije".

"Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo koristili trasu gasovoda ka Mađarskoj", rekao je Vučić.

"Što se tiče nafte, posebno posle ovoga što se dogodilo u Pragu, Srbija nema drugi naftovod osim JANAF-a. Nemamo naftovod ka Mađarskoj, što bi nam mnogo značilo, niti ka jugu, ka Crnoj Gori i Grčkoj, jer nije bilo problema", rekao je Vučić.

Najavio je da će sa partnerima iz Otvorenog Balkana biti razmotrena i izgradnja naftovoda kroz Severnu Makedoniju do albanske luke Drač.

Podsetimo, zemlje članice EU ranije su odlučile o zabrani uvoza ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF), kojim je u Srbiju iz Rusije godišnje stizalo u proseku od 16 do 20 odsto ovog energenta. Odluka je najavljena još u maju, ali je novi momenat to što su se, "uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi profitirala Srbija, Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja".

Komentari (0)

Biznis