Biznis vesti

Holandska kompanija najavila izgradnju terminala za TNG u Nemačkoj: "Pomoći će da se smanji zavisnost od ruskog gasa"

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

14/10/2022

-

13:45

Holandska kompanija najavila izgradnju terminala za TNG u Nemačkoj: "Pomoći će da se smanji zavisnost od ruskog gasa"
Holandska kompanija najavila izgradnju terminala za TNG u Nemačkoj: "Pomoći će da se smanji zavisnost od ruskog gasa" - Copyright Printscreen/AP

veličina teksta

Aa Aa

Holandski operater gasne mreže Gasuni saopštio je da je njegova nemačka podružnica potpisala ugovore o izgradnji novog terminala za tečni prirodni gas (TPG) u Brunsbutelu, u Nemačkoj, kapaciteta 8,0 milijardi kubnih metara protoka, koji treba da bude završen do 2026. godine.

Gasuni je u saopštenju naveo da će firma CS Gas Nort izgraditi terminal u blizini Hamburga, te da su kompanije KonokoFilips, Ineos i RWE Suplaj&Trejding prvi korisnici s kojima su potpisani ugovori, prenosi Rojters.

"Izgradnja ovog TPG terminala će pomoći da se smanji zavisnosti od gasa iz Rusije", ističe holandski operater gasne mreže.

Nemačka vlada je u martu preduzela korake za razvoj projekta Brunsbutel, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nije saopšteno koliko će koštati ovaj projekat, a u nekim preliminarnim prognozama pominjala se cifra od 500 miliona dolara.

Gasuni je ranije ove godine pustio u rad plutajući TPG terminal kapaciteta 8,0 milijardi kubnih metara gasa u Emshavenu, blizu Groningena u Holandiji, i proširio kapacitet terminala Gejt u Roterdamu na 16 milijardi kubnih metara.

Namera je da terminal Brunsbutel postane s vremenom i čvorište vodonika, dodaje se u informaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis