Biznis vesti

Mihajlović: Nema jeftine energije, neverovatno da su toplane prethodnih dana potrošile milion kubnih metara gasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2022

-

09:44

Mihajlović: Nema jeftine energije, neverovatno da su toplane prethodnih dana potrošile milion kubnih metara gasa
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da će Vlada obezbediti dovoljne količine energije i energenata za narednu zimsku sezonu, ali da to neće biti ni jednostavno ni jeftino, zbog čega je važno da svi racionalnije koristimo energiju i da štedimo.

"Neće biti jednostavno pripremiti se za zimu, posebno što će biti potrebno vreme da i EPS stane na noge posle kolapsa koji se desio decembra prošle godine. Srbija će morati da donosi određene odluke i moraćemo svi da učestvujemo u procesu racionalizacije. Spremni smo za svaki scenario, ali je drugo pitanje koliko će to da nas košta, jer nema jeftine energije, cela Evropa se sada bori sa tim da uopšte obezbedi dovoljne količine energije“, izjavila je Mihajlovićeva za TV Hepi.

Ona je istakla da "moramo svi da shvatimo da energetska kriza nije nastala zato što mi nismo radili nešto dobro, već zato što se na globalnom nivou dešava kriza". Podsetila je da je sada kriza zbog rata u Ukrajini, a da smo pre toga imali postpandemijsku krizu, i da zbog toga moramo da vodimo računa o energiji, da ne budemo opušteni, već da se ponašamo racionalnije i da štedimo.

Tanjug/Vlada Republike Srbija/Slobodan Miljević

 

"Neverovatno je da su toplane prethodnih dana potrošile milion kubnih metara gasa na grejanje, umesto da te količine imamo u skladištu. Naš odnos prema energiji mora da se promeni i da svi shvatimo da je energija najvažniji resurs, a mi nažalost nemamo takav osećaj“, rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da je diverzifikacija snabdevača gasom prioritet za Srbiju i da će završetkom interkonekcije sa Bugarskom naredne godine dobiti mogućnost da gas dobijemo iz LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana, kao i da je plan da se povezujemo u gasnom sektoru i sa Severnom Makedonijom i sa Rumunijom.

"Moramo da mislimo unapred i da donosimo odluke koje će osigurati energetsku bezbednost u narednih 10 godina, jer bez energije nema ni privrede, ni ekonomije, ni razvoja. Jedina opcija jeste da uvozimo gas, zbog čega je suštinski važno da imamo nekoliko snabdevača. Počinje izgradnja novog LNG terminala u Grčkoj i već sada mnoge zemlje pretenduju da koriste taj gas i dogovaraju količine“, izjavila je Mihajlovićeva.

Neophodna promena "strukture energetskog miksa"

Ministarka je izjavila da je veće korišćenje održivih izvora energije (OIE) način da budemo energetski dovoljni, nezavisni i bezbedni i da ukoliko ne promenimo "strukturu energetskog miksa", nećemo imati dovoljne količine energije u budućnosti, što će ugroziti nacionalnu bezbednost zemlje.

"Srbiji su neophodni novi elektroenergetski kapaciteti, pre svega oni koji koriste OIE kako bi održala energetsku bezbednosti u narednih 20, 30 i 50 godina. Najveća greška će biti ako ne budemo gradili nove kapacitete, nego nastavimo da koristimo ugalj, a koristimo lignit najlošijeg kvaliteta i postojeće HE. To neće biti dovoljno za razvoj države i za 20 godina ćemo imati problem", istakla je ona, kako je saopštila pres služba kabineta Mihajlovićeve.

AP/Wayne Parry

 

Potpredsednica Vlade je rekla da postoje zainteresovani investitori za izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, solarnih i vetroelektrana i da je neophodno da država obezbedi razvoj energetskog sektora.

"Osnovna stvar je da imamo plan i da znamo šta hoćemo. Da li hoćemo razne lobije koji zarad sopstvenih interesa vraćaju energetiku unazad ili hoćemo da se razvijamo? Da li hoćemo da profitiramo ili da gubimo? Sada je trenutak da odlučimo šta želimo u narednih 20, 30, 50 godina i da shvatimo da je za bezbednost države energetika pođednako važna kao i odbrana", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (1)

ljubica

03.05.2022 11:43

Predstojećei sve ostale zime će biti teške i više neće biti jeftine energije sve dok je dotična ministarka na čelu Ministarstva rudarstva i energetike.

Biznis