Biznis vesti

Mihajlović: Imamo krizne planove za svaku situaciju, prioritet je uvođenje još jednog dobavljača gasom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2022

-

09:29

Mihajlović: Imamo krizne planove za svaku situaciju, prioritet je uvođenje još jednog dobavljača gasom
Zorana Mihajlović - Copyright MRE/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da se snabdevanje naftom i gasom odvija bez prekida, kao i da država ima krizne planove i rešenja za potencijalne situacije koje bi dovele do prekida snabdevanja. Ona je podvukla da je diverzifikacija u gasnom sektoru prioritet.

"Dobijamo naftu preko Jadranskog naftovoda, gas preko Bugarske Balkanskim tokom, imamo dovoljne količine i derivata i gasa, ali smo na oprezu, jer ne zavisi od nas. Ponašamo se odgovorno, vodimo računa i imaćemo rešenje za svaku nepredviđenu situaciju. Nije jednostavno, jer je situacija u celoj Evropi nepredvidiva i kada je reč o ceni i o dostupnosti energenata, ali smo za razliku od mnogih država u boljoj situaciji i najvažnije je da građani znaju da smo obezbedili dovoljno energije i energenata", rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi.

Potpredsednica Vlade je istakla da je zadatak države da osigura energetsku bezbednost i da obezbedi dovoljne količine energije i energenata.

"Takođe je važno da radimo na diverzifikaciji snabdevača. Mi smo sada u potpunosti zavisni od ruskog gasa, ali kada se završi interkonekcija sa Bugarskom u septembru naredne godine, otvara nam se mogućnost da gas dobijamo iz Grčke i iz Azerbejdžana. Naš zadatak je da vodimo srpsku politiku u srpskom interesu, a da emocije ostavimo sa strane. Da vidimo od koga i koliko možemo da nabavimo gas, da rezervišemo kapacitete za narednu godinu. Čim imamo još jednog dobavljača, sigurniji smo“, rekla je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis