Biznis vesti

Mihajlović: Imamo dovoljno svih energenata

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

10:14

Mihajlović: Imamo dovoljno svih energenata
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike,  Zorana Mihajlović, izjavila je, gostujući na Televiziji Prva, da je zadatak države da osigura energetsku bezbednost po svaku cenu. Ona je ponovila i da su obezbeđene dovoljne količine svih energenata.

"Ovo su ozbiljni poremećaji na tržištu i činjenica je da je energetska bezbednost najvažnije pitanje za svaku državu i moramo, kao što smo i do sada, da vodimo računa o tome, ne samo danas ili sutra, već i u narednim mesecima i godinama", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da, kada je u pitanju NIS, još nije doneta nikakva odluka o ruskom udelu u vlasništvu, ali da je važno da će se osigurati energetska bezbednost države po svaku cenu.

"To znači da ćemo razgovarati o svemu. Ono što je naš zadatak i na čemu svakodnevno radimo, jeste da obezbedimo dovoljne količine nafte, naftnih derivata, gasa, električne i toplotne energije. izuzeti smo iz petog paketa sankcija, ali ne znamo šta može biti u šestom paketu. Moramo da budemo spremni da, ako se prekine snabdevanje Jadranskim naftovodom, imamo plan za svaku situaciju. Snabdevanje gasom se odvija bez problema preko Bugarske Balkanskim tokom“, rekla je Mihajlović.

"Nema energetike bez politike"

Ministarka je istakla da energetika nigde u svetu ne postoji bez politike i da sve države koriste energetiku da ostvare politički uticaj.

"Mislim da svakako treba da balansiramo, mi smo za sada 100 odsto zavisni od ruskog gasa, ali treba da tražimo alternativu i da imamo još bolje odnose i sa SAD i EU. Jedan deo naših ljudi voli Rusiju, ali valjda svi najviše volimo Srbiju i moramo da učinimo sve da očuvamo energetsku, ekonomsku, samim tim i političku bezbednost. Trebalo bi svi da shvatimo da nema više jeftine energije, zaboravite na to", izjavila je ministarka.

Ona je napomenula da niko ne može da projektuje kakve će biti cene i naglasila da je zato važno da radimo na diverzifikaciji. Podsetila je da se sledeće godine završava interkonekcija Niš-Dimitrovgrad i rekla da time dobijamo mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo LNG iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana. Dodala je i da od ukupne potrošnje gasa, 70 odsto ide za privredu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis