Privreda

Vučić i lideri regiona sutra na obeležavanju početka radova na terminalu za gas u Grčkoj

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

16:45

Vučić i lideri regiona sutra na obeležavanju početka radova na terminalu za gas u Grčkoj
Tanker - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U grčkom gradu Aleksandrupoliju sutra će u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti obeležen početak radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Ceremoniji će, kako je najavio Evropski savet, prisustvovati predsednik Saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Vučić i predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

"Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu", naveo je Evropski savet.

Micotakis je na nedavnoj sednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandrupoliju za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 meseci mogao da obezbedi diverzifikaciju izvora snabdevanja, ne samo Grčkoj već i celom Balkanskom poluostrvu, prenela je makedonska agencija MIA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis