Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama: Objavljeno koliko će koštati dizel i benzin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2022

-

14:19

Nove cene goriva na pumpama: Objavljeno koliko će koštati dizel i benzin
Nove cene goriva na pumpama: Objavljeno koliko će koštati dizel i benzin - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas na pumpama biti 220 dinara, dok će benzin koštati 180 dinara,  saznaje Euronews Srbija. Do danas je dizel koštao 216, a benzin 175 dinara.

Vlada Srbije je na sednici 30. septembra usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda, koja je oročena na period do 31. oktobra.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do kraja oktobra.

"Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti", saopšteno je iz Vlade Srbije. Podsetimo, Vlada Srbije je cenu goriva prvi put ograničila u martu i od tada svakog petka do 15 sati, utvrđuje i objavljuje najvišu maloprodajnu cenu, koja važi narednih sedam dana.

Produžena zabrana izvoza dizela 

Vlada Srbije produžila je juče na sednici odluku o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 do 31. oktobra, s ciljem sprečavanja moguće štete po privredu i građane, navedeno je u saopštenju posle sednice. Kako se navodi, Republika Srbija raspolaže dovoljnom količinom te vrste dizela, a zabrana izvoza je dodatna mera zaštite potrošača i tržišta.

Komentari (0)

Biznis