Biznis vesti

Lideri EU će razmotriti smanjenje cena energije ove nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

12:24

Lideri EU će razmotriti smanjenje cena energije ove nedelje
Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije koji se sastaju ove nedelje trebalo bi da odobre najnovije predloge bloka za smanjenje cena energije, a očekuje se da će izvršiti pritisak na Brisel da ide korak dalje i ograniči cenu gasa koji se koristi za proizvodnju struje, prema nacrtu zaključaka za njihov sastanak.

Na samitu zakazanom za 20. i 21. oktobar, čelnici EU će razgovarati o paketu predloga koje je sačinila i u utorak objavila Evropska komisija u pokušaju da se snize visoke cene energije koje raspiruju inflaciju i prete da gurnu blok u recesiju, prenosi Rojters.

U revidiranom nacrtu zaključaka za samit navodi se da će lideri EU u velikoj meri podržati predloge, među kojima su i planovi za pokretanje alternativne cene za tečni prirodni gas (TPG) i početak zajedničke kupovine gasa članica Unije.

Za svaki od predloga potrebna je podrška pretežne većine zemalja EU, odnosno podrška najmanje 15 članica koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva bloka.

Predlozi Komisije ne uključuju momentalno ograničenje cena gasa, koje većina zemalja EU želi, ali se navodi da bi Brisel mogao da pripremi još jedan predlog o uvođenju privremenog ograničenja cena na holandskom gasnom čvorištu TTF pod određenim uslovima.

Čini se da su lideri EU spremni da podrže tu ideju i zatraže od Brisela da istraži "privremeni dinamički koridor cena" za trgovinu gasom, prema nacrtu zaključaka.

Ali, s obzirom na to da mnoge zemlje traže oštrije mere za ograničavanje cena, od Komisije bi moglo da se traži da "predloži privremeni okvir EU za limitiranje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije do nivoa koji doprinosi sniženju cena struje".

Ta ideja, poznata kao "iberijski mehanizam“ koji su Španija i Portugalija već uvele, nije uključena u trenutne predloge EU. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u utorak da Brisel još uvek procenjuje tu ideju, uključujući i način na koji bi ona bila finansirana.

Zemlje 27-članog bloka su podeljene oko iberijskog mehanizma. Francuska i još neke članice podržavaju tu ideju kao način za smanjenje cena struje, dok Nemačka i Holandija strahuju da bi to izazvalo rast potračnje za gasom.

U nacrtu zaključaka se navodi da ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju struje mora da izbegne zamku rasta potrošnje gasa.

Komentari (0)

Biznis