Biznis vesti

Evropske berze ojačale nakon ostavke Liz Tras

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

20:10

Evropske berze ojačale nakon ostavke Liz Tras
Evropske berze ojačale nakon ostavke Liz Tras - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropske berze su preokrenule jutrošnji silazni trend nadoknadivši gubitke na popodnevnom trgovanju, nakon što je britanska premijerka Liz Tras podnela ostavku.

Panevropski indeks Stoks 600 je zaključen u porastu za 0,25 odsto, a na pozitivnoj teritoriji su zaključeni indeksi svih vodećih berzi u Evropi.

Indeks Londonske berze FTSE 100 je ojačao za 0,27 odsto, nemački DAKS je napredovao za 0,2 procenta, a francuski KAK 40 je porastao za 0,76 procenata, prenosi CNBC. Indeks Milanske berze je skočio za 1,07 odsto, dok se španski IBEKS 35 popeo za 0,8 procenata.

Tehnološke kompanije su prednjačile s rastom vrednosti od 2,0 posto, dok su akcije naftnih i gasnih kompanija zabeležile dobitak od 1,45 procenata.

Na tržištu valuta, funta je porasla za oko 0,7 posto u odnosu na dolar nakon što je Trasova, na opšte iznenađenje, saopštila da se povlači sa mesta premijera nakon samo 44 dana na funkciji. To je najkraći mandat nekog premijera u britanskoj istoriji.

Prinosi na britanske pozlaćene obveznice koji su u prvom trenutku pali, kasnije su se vratili na nivo na kom su bili prethodnog dana, jer su na tržištima krenule spekulacije o tome ko će naslediti Trasovu. Novi lider bi trebalo da bude postavljen za nedelju dana.

Komentari (0)

Biznis