Biznis vesti

Nova odluka o cenama goriva na pumpama - objavljeno koliko će koštati dizel i benzin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2022

-

12:12

Nova odluka o cenama goriva na pumpama - objavljeno koliko će koštati dizel i benzin
Nova odluka o cenama goriva na pumpama - objavljeno koliko će koštati dizel i benzin - Copyright AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas na pumpama biti 222 dinara, dok će benzin koštati  178 dinara, saznaje Euronews Srbija. To su iste cene koje su važile i do danas, što znači da neće biti poskupljenja na pumpama.

Vlada Srbije je na sednici 30. septembra usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kako su naveli, "imajući u vidu da je tržište još nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda", koja je oročena na period do 31. oktobra. Tada je izmenjena i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do kraja oktobra.

Vada Srbije je inače u februaru prvi put uredbom ograničila cenu goriva, a od tada svakog petka Ministarstvo trgovine objavljuje cenu benzina i dizela koja će važiti u narednih nedelju dana, a za sada se još ne zna da li će Vlada Srbije produžiti važenje uredbe i na novembar.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović ocenio je danas da bi uredbu o ograničavanju cena naftnih derivata trebalo ukinuti.

"Zalažemo se za ukidanje uredbe ne zato da bismo enormno podigli cene i na tome zarađivali, nego zato što je u ovim uslovima veoma teško upravljati poslom i obezbediti i dovoljne količine goriva", rekao je Mićović gostujući na RTS-u i dodao da bi onda kompanije mogle lakše da upravljaju svojim poslom, zalihama, kupovinom, prodajom.

Ocenio je da je tržište prilično narušeno i poremećeno, kao i da u uredbi, osim ograničenja cena derivata nafte, stoji i obaveza NIS-a da poljoprivrednim gazdinstvima prodaje dizel po 170 dinara, što je, kako je naveo, 40 dinara manje od tržišne cene koju određuje država.

Istakao je i da cene ne bi divljale da država nije intervenisala te da ograničenje cena goriva, kao privremena mera, traje veoma dugo, kao i da zemlje u okruženju polako odustaju od toga.

On je naveo da su ukupne fiskalne dažbine u Srbiji i dalje najveće u regionu i da je zato potpuno logično ocekivati da i cene goriva budu medu najvećima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis