Biznis vesti

EZ pokrenula postupak protiv BiH zbog dve termoelektrane: Produžene dozvole zastarelim blokovima

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

19:49

EZ pokrenula postupak protiv BiH zbog dve termoelektrane: Produžene dozvole zastarelim blokovima
EZ pokrenula postupak protiv BiH zbog dve termoelektrane: Produžene dozvole zastarelim blokovima - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Evropska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv BiH zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je ta zemlja odobrila nastavak rada dve termoelektrane na području Tuzle i Kaknja čiji je vek trajanja istekao, a u međuvremenu nisu modernizovali sistem zaštite od zagađenja.

U saopštenju dostavljenom medijima Sekretarijat EZ navodi da je nastavak rada termoelektrana suprotan Direktivi o velikim postrojenjima za sagorevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih gasova.

“To će za posledicu imati negativan uticaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagadenje vazduha, koje dolazi iz tih zastarelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okolinu“, stoji u otvorenom pismu Energetske zajednice.

Vlasti Bosne i Hercegovine su početkom godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj uprkos tome što su se ranije obavezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20.000 sati nakon 1. januara 2018. Nastavak rada ovih termoelektrana povezana je i s opstankom nekoliko rudnika, objasnili su tada.

Iz Energetske zajednice navodi se pak da termoelektrane mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strožije standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sisteme za zaštitu od zagađenja.

“To, međutim, nije slučaj za TE Tuzla 4 i Kakanj 5”, navodi se u pismu Energetske zajednice.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je u izveštaju iz 2017. godine da je BiH najzagađenija zemlja u Evropi. U tadašnjem izveštaju je navedeno da, zbog visokog stepena zagađenja vazduha, u BiH umire 231 osoba na 100.000 stanovnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis