Biznis vesti

Brnabić sa delegacijom MMF: "Najvažnije da Srbija sadrži fiskalnu stabilnost i da nastavi sa reformama"

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

13:25

Brnabić sa delegacijom MMF: "Najvažnije da Srbija sadrži fiskalnu stabilnost i da nastavi sa reformama"
Brnabić sa delegacijom MMF: "Najvažnije da Srbija sadrži fiskalnu stabilnost i da nastavi sa reformama" - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbija Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom  Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Jan Kes Martejn, sa kojom je razgovarala o tekućim makroekonomskim kretanjima u Srbiji i svetu, o prioritetima za naredni period u različitim sektorima, kao i o budućem stendbaj aranžmanu sa tom finansijskom institucijom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić istakla je da je najvažnije da Srbija zadrži teško stečenu fiskalnu stabilnost, kao i da nastavi sa započetim reformama. U tom smislu, naglasila je, upravo je važan budući aranžman sa MMF-om, o kome se pregovora tokom njihove aktuelne posete.

Na sastanku je bilo reči i o prioritetima u energetskom sektoru, a premijerka je naglasila da u tom smislu vlada ima tri prioriteta: diversifikaciju izvora snabdevanja, izgradnju novih kapaciteta, kao i energetsku efikasnost.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Govoreći o prioritetima nove vlade, Brnabić je rekla da će to biti dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju, uslugama, da će biti nastavljene investicije u IT, biotehnologije i veštačku inteligenciju, kao i da će se raditi na digitalizaciji sistema zdravstvene zaštite i energetskog sektora.

Jan Kes Martejn rekao je da je do sada Srbija pokazala otpornost svoje ekonomije u odnosu na nestabilna dešavanja u Evropi i svetu i da je važno na dalje praviti tzv. bafere, kako bi zemlja bila spremna na eventualne šokove. Kako je naglasio, važno je održati strogu monetarnu i fiskalnu politiku, pre svega zbog inflacije. U tom smislu, fiskalna politika treba da prati strogu monetarnu politiku.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

On je istakao i da MMF u tome želi da podrži Srbiju i da je zato značajan novi stendbaj aranžman. U pitanju će biti jak i važan program oko koga bi se obe strane saglasile, precizirao je Martejn.

Martejn je pohvalio što i dalje postoji visok nivo stranih direktnih investicija u Srbiju, a Brnabić dodala da se nastavlja i sa visokim javnim ulaganjima u kapitalne projekte, da su važni inovativni načini da se poveća produktivnost ekonomije, kao što su dualno obrazovanje i inovacije. Ona je dodala da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiju i da će, u tom smislu, biti još dobrih vesti.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis