Biznis vesti

Federalne rezerve SAD povećale kamatnu stopu četvrti put uzastopno, i to na najviši nivo još od 2008. godine

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

20:51

Federalne rezerve SAD povećale kamatnu stopu četvrti put uzastopno, i to na najviši nivo još od 2008. godine
Federalne rezerve SAD povećale kamatnu stopu četvrti put uzastopno, i to na najviši nivo još od 2008. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Američke Federalne rezerve (FED) povećale su referentnu kamatu za 0,75 procetnih poena četvrti put zaredom, na raspon od 3,75-4,0 posto, na najviši nivo od 2008. godine.

Američka centralna banka je istovremeno nagovestila moguću promenu načina vođenja monetarne politike kako bi smanjila usijanu inflaciju, prenosi CNBC.

FED je u saopštenju nagovestio promenu politike, navodeći da će pri utvrđivanju budućih povećanja kamate "uzeti u obzir kumulativno pooštravanje monetarne politike, usporavanje kojim monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i ekonomska i finansijska kretanja".

Ekonomisti se nadaju da bi ovo "popuštanje", o kome se mnogo spekulisalo, moglo da znači povećanje kamatne stope za 50 baznih poena na sednici u decembru, i zatim još nekoliko manjih povećanja 2023.

"Komitet za operacije na otvorenom tržištu predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona kamate biti odgovarajuća kako bi se postiglo da monetarna politika bude dovoljno restriktivna da s vremenom vrati inflaciju na 2,0 procenta", navodi se u saopštenju sa sednice FED-a.

Evro je ojačao nakon objave saopštenja FED-a za 0,73 posto na dnevnom nivou na 0,9946 dolara

Povodom najnovije odluke FED-a oglasila se i Bela kuća, prenosi Rojters.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da će povećanje referentne kamatne stope pomoći da se smanji inflacija, i da bi rast kamata na hipotekarne kredite trebalo da ohladi inflaciju na tržištu nekretnina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis