Novac

Američke federalne rezerve ponovo podigle referentnu kamatnu stopu - najveće povećanje u poslednjih 30 godina

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

16/06/2022

-

09:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američke Federalne rezerve (FED) podigle su referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena na sednici završenoj u sredu uveče, što je najagresivnije povećanje od 1994. godine, a istovremeno su snizile procenu privrednog rasta SAD.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji je nadlaežan za utvrđivanje visine kamatnih stopa, podigao je nivo referentne kamate na sredstva FED-a na raspon od 1,5-1,75 posto, na najviši nivo od početka pandemije u martu 2020, čime su okončane višenedeljna tržišna nagađanja.

"Jasno je da je današnje povećanje od 75 baznih poena neuobičajeno veliko i ne očekujem da će potezi ovog obima postati uobičajeni", rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel, ali je dodao da očekuje da će i na julskom sastanku doći do podizanja stope od 50 ili 75 baznih poena, prenosi CNBC.

On je naveo da će se odluke donositi "sastanak po sastanak" i da će FED nastaviti da informiše javnost o svojim namerama.

"Želimo da vidimo napredak. Inflacija ne može da se smanji dok se počne da stagnira. Ako ne budemo videli napredak... to bi moglo da nas izazove da reagujemo jače. Uskoro ćemo videti određeni napredak", rekao je Pauel.

profimedia

 

Akcije na Vol Stritu su bile volatilne nakon odluke FED-a, ali su ojačale tokom Pauleovog obraćanja na konferenciji za novinare posle sednice.

Referentna stopa FED-a će završiti godinu na 3,4 procenta, što je na sredini ciljanog raspona predviđanja pojedinih članova FOMC-a. To je za 1,5 procentnih poena vuše u odnosu na martovsku procenu. Komitet takođe predviđa da će kamatna stopa porasti na 3,8 procenata u 2023. godini, za čitav procentni poen iznad nivoa koji se očekivao u martu.

Zvaničnici FED-a su takođe značajno smanjili prognoze ekonomskog rasta SAD za 2022. godinu, i sada predvđaju povećanje BDP-a od samo 1,7 odsto u odnosu na martovsku projekciju od 2,8 procenata.

Što se inflacije tiče, takođe su podigli prognozu za celu 2022. godinu na 5,2 posto sa prvobitno predviđenih 4,3 odsto, dok baznu inflaciju, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, vide na 4,3 procenta, što je za samo 0,2 procentna poena više u odnosu na prethodnu projekciju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Predrag

16.06.2022 11:17

I to samo par dana nakon sto su odobrili milijardu dolara za oruzje za Ukrajinu…

Biznis