Novac

Posle 11 godina Evropska centralna banka će povećati referentnu kamatnu stopu u julu - sada se zna i za koliko

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2022

-

15:16

Posle 11 godina Evropska centralna banka će povećati referentnu kamatnu stopu u julu - sada se zna i za koliko
Posle 11 godina Evropska centralna banka će povećati referentnu kamatnu stopu u julu - sada se zna i za koliko - Copyright EPA/RONALD WITTEK

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka (ECB) potvrdila je da će podići kamatne stope u pokušaju da obori rastuće cene širom evrozone, piše Euronews. Povećanje će iznositi 0,25 procentnih poena, u skladu sa onim što je očekivala većina analitičara, a dogodiće se u julu, navodi se u saopštenju ECB. Još jedno povećanje će se desiti u septembru. Ovo saopštenje označava prvo povećanje kamatnih stopa u više od decenije i zatvara dugo poglavlje labave monetarne politike.

Mesecima je predsednica ECB Kristin Lagard koristila reč "privremeno" da opiše rastuću inflaciju. Ali, nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, ekonomske prognoze su se okrenule naglavačke i trend se dodatno pogoršao.

Podstaknuta ratom, stalnom krizom moći i novim prekidom lanca snabdevanja, inflacija u evrozoni je u maju dostigla rekordnih 8,1 odsto, četiri puta više od godišnjeg cilja od 2 odsto koji je želela centralna banka.

Potrošači i kompanije su sada suočeni sa nepredvidivim cenama, stavljajući kreatore politike pod pritisak da donesu opipljiva rešenja, čak i ako malo toga mogu da urade u kratkom roku kako bi napravili razliku.

S inflacijom se bore i druge razvijene ekonomije, čije su banke već signalizirale svoju nameru da povećaju kamatne stope pre nego što stagflacija zavlada. Ovaj potez će direktno promeniti kamatnu stopu olakšice za depozite, koja određuje kamatu koju druge banke dobijaju za deponovanje novca kod ECB preko noći. Stopa je smanjena na 0,00 u julu 2012, na vrhuncu krize državnog duga, a kasnije je smanjena još četiri puta, pala je sve do -0,50 u septembru 2019. Najava od četvrtka znači da će stopa porasti na -0,25 u julu.

profimedia

 

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja će se povećati za sličan iznos. ECB je objavila kraj svog programa kupovine imovine (APP), nekonvencionalne mere koja je takođe uvedena tokom dužničke krize kako bi se osigurala stabilnost cena.

U okviru programa, ECB kupuje državne i korporativne obveznice i druge hartije od vrednosti obezbeđene imovinom, u vrednosti od 15 do 80 milijardi evra mesečno.

Ukidanjem APP-a u junu i povećanjem stopa u julu, glavni cilj ECB je da poskupi zaduživanje potrošača i preduzeća kako bi se smanjila potražnja i stimulisalo postepeno smanjenje cena.

Međutim, mera bi mogla da utiče na zadužene zemlje, poput Italije, Grčke i Španije, koje su se godinama oslanjale na politiku negativnih kamatnih stopa ECB da bi lakše došle do likvidnosti i finansirale svoje dugove.

Saopštenje od četvrtka uveliko su očekivali tržišta i investitori, koji su proveli poslednje nedelje spekulišući koliko daleko bi Lagardova bila spremna da ide. Na kraju se odlučila za oprezno povećanje od 0,25, a ne za iznenadni porast od 0,50, kao što je nekoliko država članica predložilo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis