Novac

Predsednik FED: Inflacija je previsoka, ako bude trebalo agresivnije ćemo dizati kamate

Komentari

Autor: CNBC / Tanjug

22/03/2022

-

10:06

Predsednik FED: Inflacija je previsoka, ako bude trebalo agresivnije ćemo dizati kamate
Predsednik FED: Inflacija je previsoka, ako bude trebalo agresivnije ćemo dizati kamate - Copyright AP/J. Scott Applewhite, Tanjug/AP/Jacquelyn Martin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) DŽerom Pauel poručio je da će centralna banka preduzeti oštre mere protiv inflacije koja, kako kaže, ugrožava inače snažan ekonomski oporavak.

"Tržište rada je veoma snažno, ali je inflacija previsoka", naveo je Pauel u govoru pred članovima Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE)", prenosi CNBC.

Njegovo obraćanje dolazi manje od nedelju dana nakon što je FED podigao referentnu kamatu prvi put u više od tri godine u nastojanju da se izbori sa inflacijom koja je na najvišem nivou u poslednjih 40 godina. Pauel je ponovio stav, koji je prošle srede izneo Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) posle sastanka, da će podizanje kamate biti nastavljeno dok god inflacija ne bude pod kontrolom. Dodao je da bi povećanja, ako bude potrebno, mogla da budu i veća od 0,25 posto koliko je odobreno na martovskoj sednici.

"Preduzećemo sve neophodne korake da obezbedimo povratak stabilnosti cena. Ako zaključimo da je potrebno aresivnije podizanje kamate na federalna sredstva za više od 25 baznih poena, to ćemo učiniti", rekao je on.

Nakon Pauelovog obraćanja, akcije na Vol Stritu su pale na najniži nivo, dok su prinosi na američke državne obveznice porasli.

Da li su ekonomisti potcenili pandemiju?

Inflacija u SAD, merena indeksom potrošačkih cena, dostigla je u februaru 7,9 posto međugodišnje, dok je bazna inflacija, koju FED preferira kao važan parametar prilikom odlučivanja o monetarnoj politici, iznosila 5,2 procenta. Ciljana stopa inflacije američke centralne banke je 2,0 posto.

Pauel je, kao i ranije, pripisao veliki deo inflatornih pritisaka faktorima proizašlim iz kovid pandemije, pre svega eskalaciji potražnje za robom koju ponuda nije mogla da podmiri. On je priznao da su zvaničnici FED i mnogi ekonomisti "uveliko potcenili" koliko će ti pritisci trajati, navodi američki medij.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis