Novac

FED: Bankari koji donose odluke, njihova deca i supružnici neće smeti da trguju akcijama i kriptovalutama

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

11:44

FED: Bankari koji donose odluke, njihova deca i supružnici neće smeti da trguju akcijama i kriptovalutama
FED: Bankari koji donose odluke, njihova deca i supružnici neće smeti da trguju akcijama i kriptovalutama - Copyright AP/J. Scott Applewhite, Tanjug/AP/Jacquelyn Martin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke Federalne rezerve (FED) odobrile su amandman na uredbu kojom se visokim zvaničnicima zabranjuje da trguju akcijama, obveznicama i kriptovalutama. Prema dopunjenoj uredbi, visoki zvaničnici FED-a neće moći da kupuju, poseduju ili prodaju individualne akcije, obveznice i druge državne hartije od vrednosti, finansijske derivate, strane valute, sirovine, sektorske fondove i kriptovalute, prenosi Raša tudej.

Pre amandmana, ova uredba, koja je najavljena u oktobru, nije tada obuhvatala kriptovalute. Prema saopštenju Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), većina ograničenja će stupiti na snagu 1. maja.

Zabrana se odnosi na čanove FOMC-a, na predsednike regionalnih filijala FED-a i brojne druge zvaničnike, uključujući šefove zaposlenih, menadžere za trgovinu obveznicama i zaposlene u FED-u koji prisustvuju sastancima odbora za monetarnu politiku. Takođe se odnosi na supružnike i decu zaposlenih.

Sprečavanje sukoba interesa

Mada će se na početku ovaj propis primjenjivati samo na visoko osoblje FED-a, centralna banka je navela da očekuje da on na kraju obuhvati sve zaposlene.

Zabrana je usledila nakon prošlogodišnje javne polemike izazvane izveštajima da je nekoliko zvaničnika centralne banke trgovalo akcijama i berzanskim fondovima uoči donošenja FED-ovih mera za održavanje ekonomije na površini tokom krize kovid 19.

Pixabay

 

Uredba "ima za cilj da učvrsti poverenje javnosti u nepristrasnost i integritet rada (FED-a) sprečavajući čak i mogućnost pojave bilo kakvog sukoba interesa", navodi se u saopštenju FOMC-a.

Shodno ovoj zabrani, zvaničnici koji trenutno imaju ulaganja na berzi imaće godinu dana da izađu iz tih investicija. Štaviše, funkcioneri koji nameravaju da ulože u neku imovinu na berzi moraće o tome da obaveste FOMC čak 45 dana unapred i da ne otuđuju tu imovinu u narednih najmanje godinu dana.

Kongres, takođe, priprema zasebno meru kojom će se članovima zakonodavne vlasti zabraniti posedovanje individualnih akcija, ali zvanično ta regulativa još uvek nije objavljena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis