Biznis vesti

Svetske berze: Dolar se oporavio, evro i funta na nizbrdici

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

18:47

Svetske berze: Dolar se oporavio, evro i funta na nizbrdici
Svetske berze: Dolar se oporavio, evro i funta na nizbrdici - Copyright Tanjug AP/Nicole Pereira/New York Stock Exchange via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dolar je danas ojačao nakon što su Federalne rezerve (FED) ponovile ocenu da je visoka inflaciju prolaznog karaktera, dok je britanska funta pala posle neočekivane odluke Banke Engleske da zadrži kamatne stope na nepromenjenom nivou.

FED je najavio sinoć da će obim kupovina obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti u iznosu 120 milijardi dolara mesečno početi da smanjuje krajem novembra za 15 milijardi dolara svakog meseca, ali je šef američke centralne banke DŽerom Pauel naglasio da neće žuriti s povećanjem kamata, odnosno troškova zaduživanja.

Taj potez je na berzi u prvi mah ocenjen kao povoljan za ulaganja u rizične aktive, pri čemu su indeksi na Vol Stritu ponovo zaključeni na rekordno visokim nivoima, dok je dolar kao sigurna investiciona luka naglo pao prema korpi glavnih rivala, izveštava Rojters.

Međutim, investitori su postepeno izbalansirali stav prema ažuriranoj monetarnoj politici FED-a, nakon čega se dolarski indeks oporavio sa minimuma od 93,80 poena, na koji je pao neposredno posle sinoćnjeg saopštenje centralne banke SAD, i vratio se danas na 94,319 poena na trgovanju oko 12:00 časova po GMT, na najviši nivo od 13. oktobra.

Evro je pao prema dolaru za 0,5 posto na 1,1554 dolara, a nakratko je potonuo i prema švajcarskom franku na najniži nivo u poslednjih 18 meseci od 1,053 franka za evro. Funta, koja je predvodila s rastom prema dolaru posle poteza FED-a, danas je pretrpela najveći pad prema američkoj valuti od septembra ove godine, nakon što je Banka Engleske (BoE) iznenadila investitore odlaganjem odluke o povećanju kamate.

Na valutnim tržištima se očekivalo da će BoE postati prva velika centralna banka koja je podigla kamatne stope nakon krize kovid-19.

Na trgovanju do 12:21 časova po srednjoevropskom vremenu, funta je bila u padu za oko 1,0 odsto u odnosu na dolar i trgovala se na nivou od 1,3552 dolara, dok je prema evru oslabila za 0,5 procenata na 85,23 penija.

Bitkoin pao za dva odsto

Što se tiče ostalih evropskih valuta, norveška kruna je blago ojačala prema evru pošto je centralna banka te zemlje, u skladu s očekivanjima analitičara, saopštila da planira da podigne referentnu kamatnu stopu sledećeg meseca, što znači da nastavlja pooštravanje monetarne politike započeto u septembru. Kruna je porasla prema jedinstvenoj valuti evrozone na 9,87 kruna, a u. poslednja tri meseca je ojačala za oko 7,0 posto u odnosu na evro. Jen je ostao stabilan prema dolaru na 114 jena.

Na kripto berzama, bitkoin je pao za oko 2,0 procenta na 61.631 dolar. Prošlog meseca, najveća svetska kriptovaluta je dostigla najviši nivo ikada od 67.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis